Az Év Irodája Design díj

PALAZZO HUNYADI

Adatlap megosztása

Cím: 1011 Budapest, HUNYADI JÁNOS ÚT 20.

Átadás éve: 2019 Q4

Ingatlan mérete: 513 m²

Irodában dolgozók száma: 25

Bérlő cég: KNP LAW Nagy Koppány, Lencs & Partners

Irodabútor

Europa Design

Világítástechnika

SOLINFO Lighting & Home

Ingatlanfejlesztő

OPTINVEST ZRT.

Tervezés / belsőépítészet

PYXIS NAUTICA

Tervezés / belsőépítészet

PYXIS NAUTICA

Kivitelezés / Fitout

FAVORIT / Dobos Ferenc

Világítástechnika

LUMINIS KFT.

Kivitelezés / Fitout

SPF Technika Kft.

Kivitelezés / Fitout

VIDKER Kft.

Irodabútor

TOP TRADE Kft. - szőnyegek

Rövid bemutatkozás

Beruházóként minden projektünk kiválasztásánál, kivitelezésénél az alkotómunkán túl az egyediségre, a maga nemében a megismételhetetlenségre törekszünk. A Palazzo Hunyadi esetében sem történt ez másként: egy számos évtizede hányattatott sorsú épület új funkcióval történő feltöltését tűztük ki célul. Nem volt egyszerű dolgunk: az épület a budai városfal és a Duna által határolt, egykori suburbium, az úgynevezett Váralja területén található, a Hunyadi János út egyik utolsó épülete. Világörökségi magterület, műemléki környezet, kiemelten védett régészeti lelőhely. Az épület már állt a budai vár 1849-es ostroma alatt is, majd fogadóként, belső udvaros, körfolyosós bérházként működött, Budapest 1945-ös ostroma alatt erősen sérült, majd kislakásokká darabolták fel, a 90-es évektől kezdődően két évtizeden keresztül üresen állt...hogy pár kihívást említsünk még az építkezés megkezdése előtt.


Az épület új, modern tetőt kapott, ezáltal a 2. emeleten is nagy, egylégterű irodák kerültek kialakításra. Nagy fejtörést okozott, hogy a Vár közelsége miatt nem lehetett gépészeti egységeket a tetőre helyezni, így a tető síkja alá rejtettük el a kültéri gépeket, ezáltal is megtartva a környék szépségét és biztosítva a szomszédos lakóházak csendjét.


Az egykori körfolyosót elbontottuk és a kicsiny udvart egy felülvilágító meghagyásával beépítettük. Természetesen a zöld udvart nem akartuk elhagyni, így az az első emelet szintjére került. A ház szinte minden sarkában található egy-egy középkori városfal részlet. Ennek legjobb állapotban fennmaradt részét emeltük ki és mutattuk meg a piciny kertben, alkonyat után hangulatosan megvilágítva. A belső kert az épület lelke: mindkét felső emelet körbeöleli, szinte minden helyiségből zöldre látunk, hatalmas üvegfelületek biztosítják a fény szabad útját és a kilátást.


A földszinten kapott helyet a recepció, reprezentatív tárgyaló, adminisztráció, valamint a minden kompromisszumot nélkülöző közösségi konyha: lakomaasztal, mélykék falak, sarokba rejtett éléskamra, látszó poroszsüveg födém. A ház számos sarkába helyeztünk pop-artosított dekorelemet, amely a Hunyadi családra és a Budai Várra emlékeztet: a bejárati villanyórát például Hunyadi János bajuszos képe takarja, vagy a Schedel Krónikában látható híres Buda-metszet modern változata rejti a nagytárgyaló kivetítőjét. Megjegyzendő, az eredeti 1493-as Buda-metszet is megtalálható az épületben.


Christian Lacroix által tervezett szőnyeg, eredeti tölgy parketta, tömörfa nyílászárók, merész falszínek, izgalmas lámpák, modern és kevésbé modern egyedi gyártású bútorok eklektikája, gondosan összeválogatott képek tanúskodnak építész, bérlő és beruházó igényességéről. A ház előtt sétáló és a Halászbástya lépcsői felé igyekvő turisták csupán az impozáns tölgy kapuról és díszkivilágításról sejthetik, hogy ez a historizáló neoreneszánsz épületecske milyen egyediséget rejt.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Egy 190 éves, korábban számos funkcióval bíró épületből alakítottunk ki irodaházat, egy ügyvédi iroda székházát. Az épület értékeit megőrizve, ugyanakkor modern irodai környezetet alkotva egy ügyvédi iroda részére. Legyen impozáns, funkcionális, fiatalos, merész, de elegáns és a múló divatokon átívelő is. Nem könnyű feladat.


Ritka az olyan iroda kialakítás, ahol az adottságokat, a régit, nem akadálynak, hanem különlegesnek, megmutatandónak tekintik. Mi is így tettünk: belső kert, várfal, poroszsüveg födém, konyha, pincelejáró, eredeti belső nyílászárók.


Figyelembe vettük az épület elhelyezkedéséből adódó hivatalos és saját igényünk okán felmerülő elvárásokat is: homlokzat felújítása, reprezentatív tölgyfa kapu, belső kert, tetősík, gépészeti megoldások.


Egyedi, funkcionális és játékos terek: reprezentatív nagytárgyaló, izgalmas konyha, funkcionális adminisztratív helyiségek, elegáns partneri irodák, fiatalos “break-out” terek, modern egylégterű irodák teszik nem hétköznapivá egy sikeres ügyvédi iroda munkakörnyezetét.


A belsőépítészeti tervezés az ügyvédi iroda partnereivel történt, minden résztvevő fél a kivitelezés során heti rendszerességű bérlői bejárásokhoz ragaszkodott, számos bútor egyedi terv alapján készült, a bérlő bevonásával történt minden szék, asztal, munkaállomás kiviálasztása, beszerzése. A költözés megszervezésében, az utolsó kép és növény elhelyezésében is jelen volt a tervező, kivitelező és beruházó csapat...mintha magunknak csináltuk volna.