Az Év Közösségi Tere

MOL Campus

Adatlap megosztása

Cím: 1117 Budapest, Dombóvári út 28

Ingatlan mérete: 86000 m²

Ingatlantulajdonos

MOL Nyrt.

Rövid bemutatkozás

Ünnepélyes megnyitóval adták át december 8-án az elkészült MOL Campust, a főváros és az ország legmagasabb toronyházát. A környezettudatos és emberközpontú székház olyan technológiai megoldásokkal rendelkezik, amelyek a dizájn, a belsőépítészet és a fenntartható üzemeltetés terén is példaadóak. Az új székház az innováció és a vállalat transzformációs folyamatának megtestesítője, és a MOL, mint a régió vezető energiavállalatának újító szellemét szimbolizálja.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A MOL Campus épülete a távolból nézve is emblematikus eleme a dinamikusan fejlődő Dél-Budának és a fővárosnak, de minden apró részlete, építészeti megoldása ugyanazt az igényességet és átgondoltságot tükrözi, amely már a tervezés során is megnyilvánult.
A fizikai méreteit és a kihívás összetettségét tekintve is páratlan alkotás született: a székházat a Kopaszi-gát és a BudaPart által körül határolt területen, a Duna által feltöltött partrészen építették fel. A stabilitását az épület alatt 220 darab 100 méteres, az épület mellett pedig 90 darab 120 méteres talajszonda biztosítja, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent. A toronyház építéséhez az ország legmagasabb, Dániából érkezett toronydaruját építették fel – ennek 171 méteres magassága nagyobb, mintha öt, egyenként tízemeletes toronyházat helyeznénk egymásra. A homlokzatot összesen 5 500 üvegpanel borítja; a pódiumrész és a toronyépület csatlakozásánál nemzetközi viszonylatban is egyedi megoldásnak számító, kétszer hajlított homlokzati üvegpaneleket használtak – ezek közt vannak egyenként 20 négyzetméter méretű, másfél tonnás elemek is, melyek gyártása 16 hétbe telt. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően a munkaterületek 90 százalékát természetes fény árasztja el, egyszerre szolgálva az egészséges munkafeltételeket és az energiahatékonyságot.


A közösségi közlekedéssel is kényelmesen megközelíthető MOL Campus a fenntarthatóság terén is a nemzetközi élvonalat képviseli. Az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint a pódium épületrész tetőszerkezetén telepített 900 négyzetméternyi napelem, a magas hatásfokú hűtő-fűtő mennyezet, a geotermikus energiát használó fűtő- és klímarendszer vagy az esővíz sokoldalú hasznosítása, az épület alacsony ökológiai lábnyom és üzemeltetési költségek mellett képes kiemelkedő munkahelyi komfortot és használati értéket biztosítani a dolgozók számára. A fenntarthatósági törekvések magas szintű megvalósítása révén az épület a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Excellent és LEED ((Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum fokozatot képviseli. A székház elsődlegesen a MOL munkatársai számára készült, de a jellegéből adódóan a Budapest leglátványosabban fejlődő irodanegyedének számító Buda-Part, a XI. kerület és Budapest életébe is szervesen kapcsolódik. Ezért az épület olyan különlegességei, mint a 28. emeleten lévő fine dining étterem vagy a 29. emeleten lévő tetőterasz, a nagyközönség számára is nyitva állnak majd.


Tervezők

Foster + Partners
Finta és Társai Építész Stúdió Kft. and its partners
Kinzo and its partners
Market Építő Zrt. and its partners
Minusplus - architecture and design


Partners:
Abylon Consulting Kft.
AV-Spring Kft.
BeLight Kft.
Bgrid B.V.
Bird & Bird
CÉH Zrt.
Cisco Systems (Cisco)
Crestron Electronics
Datapac s.r.o.
Do Work Kft.
DSG Tervezőiroda Kft
Fitoland
Haworth Hungary Irodabútor Kft.
IBM
Katona Manufaktúra Kft.
LG Magyarország
Licht Kunst Licht AG
Linistry
Lumoconcept Iparművészeti, Tervező és Tanácsadó Kft.
M.O.O.CON GmbH
Magyar Telekom Nyrt.
Megaholz Kft.
Mezőkövesdi Bútoripari Kft.
Microsoft Magyarország Kft.
Neudoerfler Office Systems Kft.
NTT Magyarország Kereskedelmi es Szolgáltató Kft.
ÓBUDA-ÚJLAK ZRT.
Parkl Digital Technologies Kft.
Pulse Group
S&T Consulting Hungary Kft.
Solinfo Lighting & Home
Streamnet Zrt.
Supercharge Kft.
TGI Watercool
TGI WaterCool Kft.
T-Systems Magyarország Zrt.
United Consult Zrt.
Vecos Europe B.V
Visual Europe Group Kft.