Az Év Közösségi Irodája

Liftoff közösségi iroda

Adatlap megosztása

Cím: 1066 , Weiner Leó 4.

Ingatlan mérete: 220 m²

Bérlő cég: A Liftoff az audiovizuális és multimédia szcéna legkülönfélébb műfajai közül érkező alkotók közösségi tere, filmesek, vizuális művészek és egyéb digitális nomádok otthona. Bérlők: Proton színház, iamnewhere kft, Bordos Art Works, Flux (Susan Kosti)

Tervezés / belsőépítészet

storiz / Imre Katalin, Zvolenszki Blanka

Rövid bemutatkozás

A Liftoff közösségi iroda elsősorban filmes-multimédiás alkotókat, de emellett az élet egyéb területéről érkező szabadúszó kreatívokat befogadó tér. Célja hogy a mozgóképes közösségnek sokrétűen otthon adjon.


A hely Freissler Antal bécsi vállalkozó, császári és királyi udvari beszállító egykori gép- és felvonógyára helyén született. A ház a hazai felvonó ipar bölcsőjeként, a századforduló idején induló felvonógyártás központjaként adott otthont a robbanásszerűen fejlődő Budapestet, illetve az ország egyéb részeit ellátó lift gyártásnak. Belsőépítészete a felvonógyár hagyatékát támasztja fel indusztriális hangulatával és a régi, nyers felületek megmutatásával, a vintage ipari függesztékekkel és a látszó elektromos szereléssel, illetve a visszatérően megjelenő fém burkolatokkal és acélvázas szekezetekkel. Az elvonult telefonálásra szolgáló kis helyiség pedig maga egy lift átirata.


Ebben a nyers, ipari hangulatú térben a közösségi iroda célközönségének sokszínű mozgóképes világából inspirálódott belsőépítészeti effektek teremtenek új hangsúlyokat. Ezek a mozgást és az ezzel szorosan egybekötött kiemelt nézőpontokat az építészet és a grafika eszközeinek segítségével ragadják meg: az iroda két látványos fókuszpontja a két teakonyhát kijelölő trompe l’oeil - az egy-egy pontból összeálló sárga négyzet és zöld kör. A bejárattal szemben a brand fal lentikuláris kialakításával és telített színeivel ragadja meg a figyelmet, míg az rgb ledes fényfestéssel helyszíneket lehet kijelölni. A szándékosan megtartott üres, fehér felületek a közösségi térben megrendezendő kiállítások, vetítések háttereként szolgál majd.


A nagy közösségi tér az időszakosan vagy állandó használatra bérelhető asztalos, klasszikus coworking funkció mellett ugyanis konferenciák, meetupok, vetítések és kiállítások befogadására is flexibilisen átrendezhető. Állandó bérlői használatra és speciális stúdió szolgáltatásokat nyújtva, emellett több kisebb alapterületű, zárt iroda és stúdió is készült.


A belsőépítészet eszközeit a tervezők által megalkotott arculat és épületinformációs rendszer egészíti ki, ami a közösségben működő kreatív szinergiákat is jelképezve az alap geometriai síkidomok egymásra fedéséből, áthatásából bontakozik ki.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Liftoff látványos, friss belsőépítészeti eszközökkel teremti meg a hely koherenciáját a múltbéli, felvonógyári hagyaték és az új, kreatív közösségi iroda funkció között.


Egy izgalmas és kísérletező környezetet hoz létre a jelen kor igényeinek sokrétűen adva helyet: az elmélyült egyéni munkavégzéssel kezdődően, a kollaboratív együttdolgozáson át, az egész közösséget inspiráló események befogadásáig.