Az Év Irodaparkja

Bosch Kompetenciaközpont - BME KJK

Adatlap megosztása

Cím: 1111 Budapest, Stoczek József utca 6

Átadás éve: 2022 Q3

Ingatlan mérete: 495 m²

Bérlő cég: BME | Bosch

Mobil és üvegfalak

GMB Solutions

Irodaszőnyeg, padló

ProInterier Kft.

Tervezés / belsőépítészet

UPPER Design Studio

Rövid bemutatkozás

INSPIRÁLÓ TEREK AZ OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN


Bosch Kompetenciaközpont a BME Közlekedés- és Járműmérnöki Karán


Évek óta szorosan működik együtt a magyarországi Bosch csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az együttműködést számos közös kutatás-fejlesztési és ösztöndíjprogram erősítette. Az idén a Közlekedés- és Járműmérnöki Kar hallgatói és oktatói számára az UPPER Design Studio tervezőcsapatával a Bosch és a BME a közös munkáját elősegítő új közösségi teret hoztak létre.


A PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA:


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem felújította a Jármű- és Közlekedésmérnöki Kar egyes területeit a Bosch támogatásával. Az új kollaboratív terek kialakítása támogatja az egyetem és a vállalatcsoport együttműködését, hiszen a Bosch ökoszisztéma építésének egyik sarokköve az oktatás szereplőivel való kapcsolat erősítése.
A Bosch munkatársai felmérték a tanszék vezető és a kollégák igényeit, napi rutinját, munkafolyamatait. Az eredményeket a kialakult fő irányvonalakkal átadták az UPPER Design Studio csapatának, akik kidolgozták a végleges alaprajzot és a részletes belsőépítészeti terveket.
Az ötvenéves épület földszintjén a több évtizeddel ezelőtti igényeket kiszolgáló oktatási helyiség és irodaterület most a terek összenyitásával, új tárgyalók és könyvtárszoba kialakításával, open office résszel, ház a házban tárgyalókkal, valamint a közösségi, étkező- és kollaborációs térként egyaránt funkcionáló „work café”-val segíti a hatékony munkavégzést, a közös kutatás-fejlesztéseket.
A kar tanszékének nagyjából 350 m2-es, földszinti területét alakították át a tervezők a Bosch Budapest Innovációs Kampusz irodáira jellemző Activity based working concept alapján. Egy-egy egység több funkciót is kapott (a kis alapterület ugyanis nem tette lehetővé a terek szeparálását), amit a modulrendszerű, rugalmasan használható bútorzat is erősít. Az eredmény egy jól használható és áttekinthető irodai, illetve közösségi tér lett.
A könyvtárszoba az elmélyült munkavégzést segíti, míg az ún. fókusz-szoba, a tanszékvezető munkaállomásaként elvonulásra alkalmas helyiség, amelyet – tanszékvezetői használaton kívül – bárki igénybe vehet tanulásra, megbeszélésekre. A ház a házban módszernek köszönhetően a tér része egy kis tárgyaló, valamint egy telefonfülke, illetve két további helyiség, ahol akár két fős, közös munkára is lehetőség nyílik. Ezeket az elemeket veszik körül a standard munkaállomások, amelyeket motorosan állítható asztalokkal, két monitorral és egyéb felszerelésekkel láttak el. Elhelyeztek néhány projektasztalt is, amelyekkel a csoportos munkát igyekeztek támogatni: ha a diákok egy projekten, de külön laptopokkal dolgoznak, ezeknél a négyfős állomásoknál lehetőségük nyílik az ad hoc megbeszélésekre is.
A fejlesztés nem csupán ezt az egységet, hanem az épület lobbiterének megújítását is érintette, ezért a projektből nem csak az profitál, aki a közös projekteken dolgozik, de az épület többi használója is. Megújult a lépcső, az előtető és a bejárat körüli homlokzatszakasz is, de ezzel együtt létrehozták az Autonóm Nemzeti Labor helyiségeit. Bár ezek nem a Boschhoz kapcsolódó terek, a belsőépítészek igyekeztek azokat összhangba hozni a KJK közös tereivel; a képernyők mögé helyezett egyedi falburkolattal pedig sikerült egy kicsit frissíteni, élettel megtölteni az igény szerint középen kettéosztható meeting roomot.
Egy ekkora térben kaotikus összhatást eredményezett volna, ha a tervezők a funkciók szerinti megosztást különböző színekkel jelzik, így a BME kommunikációs színei egységesen uralják az összes helyiséget. A Bosch által tervezett, egyetemhez kapcsolható grafikákkal, anyagokkal és színekkel már az épület bejáratánál találkozhatunk: az üvegajtókon elhelyezett, a közlekedés különböző módjaira utaló motívumok pedig bizonyos gépészeti elemek takarását is szolgálják.
A belső design jellegzetességeit az erős színek mellett a feszesség és a dinamika kettőse adja: ez tükröződik a hosszan futó álmennyezeti elemeken csakúgy, mint a szőnyeg mintáin, de az osztott szalagfüggönyökön is. Egy korábbi szűk folyosó helyén étkező-kávézó helyiséget alakítottak ki, ahol a hallgatók és az oktatók összeülhetnek. Ennek fő dekorációja egy kép a Zalazone tesztpályáról, amelynek működtetésében jelen van több egyetem mellett a BME, valamint fejlesztő vállalatként a Bosch is. A mozgás, a haladás és a dinamika vezérmotívumai mellett a belsőépítészeti koncepció fontos része, hogy több helyen láthatóvá tették az épület egyedi tartószerkezeti egységeit, amely a környezetre való érzékeny reakcióként a projekt fontos karakterképző eleme.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az UPPER Design és a Bosch munkatársai úgy teremtettek eredeti, értékes és kellemes környezetet, hogy abban a gyakorlati szempontokat, az innovációt és a fenntarthatóságot is kulcselemként kezelték. Ez utóbbi kapcsán a konyhába alig használt Bosch gépek kerültek, valamint egy nemrég bezárt bérleményből alig fél évet használt bútorokat is átemeltek a terekbe, ami a környezettudatosság mellett lehetővé tette azt is, hogy máshová csoportosíthassanak át forrásokat. Ennek köszönhetően olyan egyedi konyhát alakíthattak ki, amelynek bútorszíne a falhoz igazodik. Különleges kialakítású ülőbútorok oldják fel a sűrű osztású, színes álmennyezetek és a kockákból építkező, moduláris, világos fa bútorok merevségét, amely a körültekintő tervezés jeles bizonyítéka, csakúgy, mint az emlékezetes és könnyen azonosítható belső tudatos ellentétpárokra való építés, ami kiemelkedő frissességet és inspiráló tereket eredményezett.


Tervezők

Belsőépítészet:
UPPER Design Studio



  • Kiss Péter

  • Kohár István


Látványtervezés:
Hegedűs Péter Visuals


Generáltervezés:
Norman Mérnöki Iroda