Az Év Tervezett Lakó Projektje

Andrássy 47

Adatlap megosztása

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 47

Ingatlan mérete: 3331 m²

Tervezés / belsőépítészet

LIma Design Kft

Rövid bemutatkozás

Az Andrássy út 47. szám alatti műemlék épület felújítása lakó- és vendéglátó funkcióval.
Az eredeti épület az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán található, jelenleg is lakóépület funkcióbal, a földszinti- és pince részeken üzletekkel. A háromszintes ház neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült 1878-ban Freund Vilmos tervei alapján. A ház romos állapotban van, hosszú évek óta rontja a világörökségi városképet az omlásveszély miatt készült állványozásával.


Feladatunk ennek a Világörökség részét képező műemlék épület felújításának a megtervezése, az utcai és a belső homlokzatok megtartásával, a tetőtér beépítésével. Az épületben összesen 10 db prémium igényszintű és nagy alapterületű lakást alakítunk ki, a legfelső szinten önálló lakrésszel, tetőterasszal. Az eredeti épület funkcióit követve a földszinti- és a hozzá tartozó részeken vendéglátóipari és kereskedelmi egység lesz kialakítva.
A külső és a belső műemléki elemeket megőrizve tervezte meg a Lima Design csapata a házat. Különösen értékes belső teret jelentenek a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.


A belső terekben szintén jelen vannak a műemléki jellegzetességek, így a lakások tervezésénél figyelembe vettük a belsők korabeli értékeit, megmaradt kincseit. A belsőépítészeti stílus kortárs nagypolgári, klasszikus anyag használattal.


Beruházó: BBID Ingatlanfejlesztő Kft.
Generál tervező: Lima Design Kft
Kivitelező: Bayer Construct Zrt.
Műszaki ellenőr: Apkó László


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az Unesco világörökségének része, Budapest sugárútja, az Andrássy út, annak is egy különleges része a Liszt Ferenc tér. Itt jelent évek óta fájó pontot a romos épület, ami negatív foltja ennek a világörökségi területnek.
A projekttel kapcsolatban feladatunknak éreztük a műemlék védelmét, a városkép megtartását, régi fényének és jelentősségének visszaadását, valamint az enteriőr összhangba hozását a homlokzattal és a korabeli nagypolgári stílussal.
Rendkívül megtisztelő feladat egy műemléki védettség alatt álló épület generáltervezése, letenni a névjegyünket ezen a nem mindig könnyű terepen.
A zöldmezős beruházásokkal ellentétben itt nincs nagy szabadsága az építészeknek, talán a belsőépítészeknek sem mérhető. Ugyanakkor izgalmas feladat visszarepülni tervezés közben egy olyan korba, aminek a hagyományait büszkén őrizzük. Rendkívüli kihívás hozzányúlni egy ilyen központi helyszínen lévő épülethez, ugyanakkor izgalmas munka megfelelni ennek a szakmai elvárásnak.
A modern technikának köszönhetően olyan építészeti és energetikai megoldásokat alkalmaztunk, amelyeket a zárt környezet megenged, így a gépészeti rendszereknél hővisszanyerő hűtés-fűtés készül, az új épületszerkezeteknél az energetikai megoldások felette vannak az átlagos szintnél.
Belsőépítészeti oldalon ezek kiegészülnek az energiatakarékos elektromos berendezésekkel, világítással, okos rendszerrel. A lakásokban a bleső nyílászárókat rekonstruáltuk, a stukkók jellegét az eredeti stílusában igyekeztünk visszahelyezni.
Ezen olykor ellentmondásos kritériumrendszerek összehangolása művészeti feladat volt a Lima Design csapatán belül.
Az eredmény magáért beszél.