Az Év Környezettudatos Irodája

Allen&Overy ügyvédi iroda

Adatlap megosztása

Cím: 1123 Budapest, Alkotás utca 55-61

Átadás éve: 2022 Q3

Ingatlan mérete: 580 m²

Irodában dolgozók száma: 20

Bérlő cég: Allen&Overy ügyvédi iroda

Rövid bemutatkozás

Ismét a MádiLáncos Studio tervezői munkáját választotta korábbi ügyfelük, a negyvennégy országban irodát üzemeltető Allen & Overy. Másfél évtized után döntöttek úgy, hogy korszerűbb és hatékonyabban üzemeltethető irodába költöznek: új munkaterük a LEED Gold-minősítésű Hillside Irodaházban található. A jogi szolgáltatásokat nyújtó Allen&Overy nagyvonalú, időtálló és minőségi anyagokkal megvalósuló terei azt sugallják: a tudás és a bizalom százszázalékos.

A világcég új irodájának megtervezése fontos mérföldkő volt a MádiLáncos Studio életében is, hiszen ez volt az a projekt, amelyben három önálló üzletáguk, a belsőépítészeti tervezésért felelős MádiLáncos Studio, a projektmenedzsmenttel és a workspace strategy-vel foglalkozó ML2C, valamint a fenntartható és zöldmegoldások szakértője, az ML2S teljes összhangban, egymást erősítve dolgozhatott.
Az ML2C munkájával valósult meg a projektmenedzsment teljes folyamata, így a költségbecslés, a tender és a kivitelezés felügyelete az Allen & Overy londoni projektmenedzsment-csapatával szorosan együttműködve zajlott. Kiemelendő, hogy a fejlesztés a beszállítási nehézségek ellenére időben és a meghatározott költségkereten belül készült el. A jövőbe vetett hitet és a hosszú távú elköteleződést a fenntartható megoldások erősítik.
Az Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda az irodatervezés szakterületeinek összehangolt, közös gondolkodásából született és magas minőségben, érzékeny design megoldásokkal, mindvégig a használó igényeit szem előtt tartva valósult meg. Az ügyvédi iroda tervezésekor világossá vált: az a felelős és tudatos szemlélet, amely a megrendelőt jellemezte, kijelöli az utat a jövő irodatereinek megalkotásához.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Workspace strategy: adatalapú gondolkodás, hatékony tervezés
Az új iroda helyszínének keresését alapos kutatás előzte meg: az Allen & Overy a MádiLáncos egyik kulcsszolgáltatását, az úgynevezett workspace strategy-t vette igénybe, melynek során a szakemberek feltérképezték az igényeket, stratégiát alkottak, míg végül a LEED Gold minősítésű Hillside Irodaházra esett a választás.
A workspace strategy azonban túlmutat a megfelelő irodaház megtalálásán: a stratégiaalkotás során olyan adatalapú összegzés születik a cég és a munkatársak igényeiről és elvárásairól, amely a belsőépítészek számára a tervezéshez szükséges elengedhetetlen információt jelent, de a vezetőknek is fontos visszajelzés vállalatuk helyzetéről.
Transzparencia és időtálló design, áthallások nélkül
Az új, közel 580 négyzetméteres irodatéren belül a recepció, a lounge és tárgyalók az ügyfelek fogadására lettek kialakítva, míg a back office a munkatársak számára van fenntartva. Itt két fős irodák, kollaborációs tér, videókonferenciaterem, relax szoba, illetve az informális meetingekre, kávézásra, ebédelésre, networkingre alkalmas work café terei találhatók.
A tervezés során az elegáns, harmonikus és időtálló design megteremtése volt a cél: a tervezők a harsány színek és meghökkentő megoldások helyett finom részletekkel, visszafogott, pasztell- és földszínekkel, a hideg-meleg árnyalatok finom egyensúlyban tartásával és lágy formavilággal szerettek volna olyan atmoszférát alkotni, amely minőséget és kiszámíthatóságot sugároz.


Bizalom, a design eszköztárával megrajzolva


A közösségi terekben a MádiLáncos tervezői bátrabban használták a színeket és némi frissességet, játékosságot is becsempésztek a térbe: a földszínek és natúr fa mellett kellemes vörös árnyalatok is megjelennek, a karamelltől a mély bordóig.


A magas szintű akusztikai megoldások a megrendelő szakterülete miatt kiemelten fontosak az iroda teljes területén, a lehető legnagyobb diszkréció megteremtésének szándéka átszövi a designmegoldásokat.


Az irodatér izgalmas, egyedi részlete a kőris lamellás burkolat, amely frissességet ad a térnek, miközben időtálló anyagával a hosszú távú gondolkodást sugallja.


Az irodateret magyar művészek alkotásai, festmények és szobrok teszik egyedivé, ezeknek gondos válogatását az MLS csapata végezte – a nemzetközi irodában többek között Bullás József festőművész munkái és Szüts Miklós festménye láthatók.


A beköltözés óta a munkatársak kedvence lett a beülő fülke, amely egy kényelmes, otthonos tér – ezt mintás, szokatlan kárpit teszi egyedivé. A Haworth Riverbend akusztikus padjai elvonulásra, bizalmas beszélgetésre alkalmasak, míg a lounge sarok szőnyeggel kijelölt terében könyvtár kapott helyet. A konyha központi eleme egy nagy, fából készült community table: ez az étkezésen túl kötetlen megbeszélésekre, házon belüli rendezvényekre vagy akár munkavégzésre is alkalmas.


Külön említést érdemel az Arktura álmennyezet: itt a tervezők kifejezett célja volt egy lágy, hullámzó, „mozgásban lévő" mennyezettel megbontani a kis belmagasságú recepciós tér sík lezárását. A recepció feletti Vibia lámpák és a vöröses árnyalatú színes akusztikus filclámpák szintén meghatározzák a tereket.


A recepciós térben egyedi kávézópultot találunk: ennek minden oldala látható, és szeparálja a mosdók bejáratát. A pult az ügyfelek számára magában rejt egy gardróbot és egy önkiszolgáló kávézópontot, valamint egy különleges szoborfülkét is; a bútor minőségi anyagokból, márvánnyal kiegészülve mutatós eleme a térnek.


Maximalizált kerékpártároló, lépések a karbonegyensúlyért


A tulajdonosok számára fontos volt, hogy minősített épületbe költözzön irodájuk, így a LEED Gold-minősítésű, Hegyvidéken található Hillside Irodaházra esett a választás. Kiemelt szempontot jelentettek a választásnál az épület energetikai jellemzői, a meglévő szerkezeti adottságok, a tömegközlekedés jelenléte, a biciklitárolók kialakítása, valamint a levegőminőség.


Már a projekt kezdetekor célkitűzés volt, hogy maga az iroda is minősítést szerezzen, a LEED ID+C (LEED for Interior Design and Construction) Gold fokozat megszerzését megcélozva.


Az iroda megvalósításakor fontos volt az a fenntartható szemlélet, amely a tervezés és kivitelezés teljes folyamatát meghatározta. Néhány példa a környezettudatos gondolkodásra: az Allen & Overy mindössze három parkolóhelyet bérel, csökkentendő a gépkocsiforgalmat, ugyanakkor elegendő kerékpártároló helyet biztosít az alkalmazottaknak és látogatóknak, az irodában ehhez tartozó öltöző és zuhanyozó helyiségekkel.


A tervezők törekedtek a meglévő anyagok minél nagyobb arányú megtartására – mint a szőnyegek, a padlódobozok, az álmennyezet és a lámpák átgondolt újra történő felhasználása –, illetve a hulladék minimalizálására. Példaértékű és a magyar piacon még sajnos kevéssé elterjedt ahogyan az Allen & Overy elkötelezett a globális szén-dioxid–kibocsátás csökkentése mellett: az iroda teljes éves energiafogyasztását karbonkreditek vásárlásával ellensúlyozzák.


A


Tervezők

MádiLáncos Studio:
Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron, Szlovák János, Varga Márton, Máthé Virág, Matheidesz Sára, Rozman Emese, Kuritár Karina, Kovács Edmond