Az Év Lakóingatlan Fejlesztése

A47

Adatlap megosztása

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 47

Átadás éve: 2022 Q4

Ingatlan mérete: 4484 m²

Ingatlanfejlesztő

Bayer Property Zrt.

Rövid bemutatkozás

A 2022. decemberében átadott A47 eredeti épületét Freud Vilmos tervezte, aki biztosan elismerően nyilatkozna az Andrássy út 47-es számú házának láttán. Hiszen minden részletre kiterjedő, és a műemlékvédelem irányelveit szem előtt tartó tervezéssel és kivitelezéssel újjávarázsolt épület régi fényében, a sugárút díszeként pompázik.
A telek — más környékbeli ingatlanokkal együtt — a pesti Kegyesrend tulajdona volt az 1840-es évek eleje óta. Mai alakját a Sugár út rendezésekor nyerte el. 1877-ben került Karpeles Ignácz és felesége, Inselt Jozefa tulajdonába, akik itt házat építtettek. Az építési munkát 1878 augusztusában kezdték meg, Freud Vilmos tervei alapján. Az épület elkészültét az 1880-as évre datálják.
A beruházó víziója: Teljeskörű felújítás, miközben az épület megőrzi a korábbi karakterét. Kulcsrakész modern luxuslakások kialakítása. A régi és az új találkozása. A klasszikus megjelenést ötvözni a modernnel.
Az országos egyedi védettség alatt álló épület felújítási munkálatai 2020. januárjában kezdődtek kivételes szakértelmet és precizitást igényeltek, hiszen a műemléki restaurálás, az emelt funkciójú, prémium kialakítás, a tetőszerkezet elbontása, majd beépítése mind professzionális hozzáállást igényeltek.
Az A47-ben 13 luxuslakás és három kereskedelmi egység került kialakításra.
Az épületben a pinceszinten, földszinten és a félemeleten üzlethelyiségek kerültek kialakításra. Az 1. 2. 3. és penthouse szinten 13 lakás található összesen, francia és magyar belsőépítészek által tervezett teljeskörűen bútorozott kialakításban. A lakások az Andrássy út felőli műemléki védettséggel rendelkező kapualjon keresztül elérhetőek. Ezen keresztül érhetjük el a belső udvart és az impozáns főlépcsőházat. A főlépcsőházban található panorámalifttel minden lakás megközelíthető. A Liszt Ferenc tér felőli kapualjon keresztül érjük el a hátsó lépcsőházat és a személyzeti liftet, amin az épület kiszolgálása történik. Minden üzlethelyiséghez tartozik lift.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA


 1. A régi és az új találkozása.
  Az Andrássy út 47. szám alatti épületet története során többször renoválták, toldozták-foltozták, időszerű volt tehát az átfogó, minden apró részletet szem előtt tartó felújítása és rangjának megfelelő üzemeltetése. Mivel a ház világörökségi helyszínen áll, és egyedi, különlegesen igényes kialakításokkal rendelkezik, a nagyívű munkát az értékvédelmi tervdokumentáció gondos tanulmányozásával kezdte a beruházó és kivitelező. Az épület a maga teljességében megtartásra került, lévén részleteiben és egészében is igényesen tükrözi kora nagyvárosi magyar építészetét.
  A szívvel-lélekkel és nem kevés szakértelemmel renovált A47 épület megragadó pompájával újra az Andrássy út ékessége Budapest történelmi belvárosában.

 2. A klasszikus és a modern megjelenés ötvözete.
  Az A47 nem csupán kívülről, hanem belülről is megújult. Magyar és francia belsőépítészek közreműködésével, olyan modern és luxus lakások kerültek kialakításra, amelyek azonnal költözhetőek.

 3. Elhelyezkedése.
  Lokációja kiváló, hiszen az egykori Sugár úton ma világmárkák üzletei, kiváló éttermek és cukrászdák váltják egymást, nem is beszélve a nemrég szintén felújításon átesett Operaház és az éppen megújuló Balettintézet közelségéről, de csak egy ugrás a Szent István-bazilika, a Városliget, a Múzeumnegyed vagy a „pesti Broadway” is.
  Az A47 épület tehát nemcsak a lakások és az üzlethelyiségek tulajdonosainak kínál páratlan élményt, hanem mindenkinek, aki elhalad mellette, avagy betér látogatható tereibe. Városlakóknak büszkeség, turistáknak attrakció, fővárosunknak pedig értéke. Megérte a törődést, odafigyelést és temérdek fáradozást.


Tervezők

Lima Design Kft.