Az Év Irodaháza

A Szervita Square Building

Adatlap megosztása

Cím: 1052 Budapest, Szervita tér 8.

Átadás éve: 2020 Q4

Ingatlan mérete: 145000 m²

Bérlő cég: Signature, Diligent Corporation

Ingatlanfejlesztő

Horizon Development

Tervezés / belsőépítészet

DVM group

Projektmenedzsment

DVM group

Kivitelezés / Fitout

DVM group

Rövid bemutatkozás

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében.


Az épület műszaki átadására 2020 decemberében került sor, befektetői értékesítése pedig alig egy évvel később zárult, egy régiószinten is jelentős benchmark deal keretében. A tranzakció részleteiről 'Az Év Tranzakciója' kategóriában nevezett pályázatunkban olvashat: https://azevirodaja.hu/nevezok/48732.


A körben üveghomlokzatú, ívesen lekerekített formavilágú ikonikus építészeti alkotás éteri szerkezetével, lágy homlokzatkontúrjaival és tükröződő felületeivel szépen illeszkedik UNESCO világörökségi pufferzónában található Art Deco, Art Nouveau és Bauhaus környezetébe. A Szervita Square Building építészeti koncepciójának megfogalmazása során az egyik fontos alapvetés az volt, hogy az épület ne rivalizáljon a történelmi környezettel, inkább tükrözze vissza az előző korok architektúrájának jellemző stílusjegyeit és érdekes részleteit, így kapcsolódva organikusan a városi szövethez.
A másik kiemelt fejlesztői elvárás az ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) értékeinek és irányelveinek való megfelelés volt, már a tervezési fázistól. A Szervita Square Building teljes életciklusában középpontban áll a környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a társadalmi és közösségi szempontok.


A 7+5 szintes modern épület mindhárom megcélzott funkció (iroda, kiskereskedelem, lakó) számára vonzó építészeti, műszaki és lokációs attribútumokkal szolgál. Átlagon felüli bevilágítottsági mutatóival, funkcionális, hívogató és nagyvonalú belső tereivel, rugalmas bérleményi kialakításaival, természetes arányaival, kozmopolita hangulatával, valamint kiváló vizibilitásával és megközelíthetőségével ideális iroda- és kereskedelmi központ a Belvárosban, kiemelkedő márkaértéket képviselve bérlői számára. Legyen szó akár otthonteremtési akár invesztíciós felhasználásról, az emeleti luxuslakások vásárlói számára is tökéletes helyszín a Szervita tér a Belváros kulturális, gazdasági és turisztikai presztízskörnyezetével, és a kapcsolódó, széleskörű szolgáltatási palettával.


A földszinten, a mezzanine szinten és a -1 szinten kerültek kialakításra a kiskereskedelmi bérlemények (BITE Bakery, DITA iOptic, ENSO Day Spa, Joe&Fredo, Laborpont, Medismile, Steam, 320DTLA), míg az irodák a -1., 1., 2., 3. és 4. szinten kaptak helyet (Signature, Diligent).
A -2, -3, -4 és -5 mélygarázsszintek mind a lakosság, mind a ház bérlői és tulajdonosai számára parkolási lehetőséget biztosítanak, az autóbeállók mellett elektromos autótöltőkkel, kerékpáros öltözőkkel, zuhanyozókkal, tárolókkal. A lakosság számára is elérhető parkolóhelyek hatékony üzemeltetését a StarPark garantálja.


Az egész környék revitalizálására irányuló fejlesztői törekvés eredményeképpen megszületett az a nagyméretű, fásított-virágosított közösségi tér, amely az épületet és annak közvetlen környezetét köti össze. Hosszú évtizedek után (1973 óta először) a Városháza és a Szervita tér közötti vizuális és funkcionális kapcsolat helyreállt, a Fehér Hajó utca teljes egészében sétálóövezetté vált, míg a Szervita tér ismét visszakapta klasszikus térfunkcióját. A városi szövet terek közötti kapcsolódási pontjai újra létrejöttek, így a Vörösmarty tér – Kristóf tér – Szervita tér – Szomory Dezső tér – Deák Ferenc tér – Erzsébet tér immár újra egy folyamatos tengelyt képez.


A különböző szolgáltatásokat és funkciókat elválasztó szinteltolás egy elegáns, kortárs építészeti megoldás, amely a város szívében kialakuló élénk közösségi tér kialakulásának is záloga egyben. Az épület és környezete a műszaki átadást követően helyszínéül szolgált többek között filmforgatásoknak, fotózásoknak, illetve egy sikeres kültéri fotókiállításnak is, de az egyszerűen arra sétáló, buszra váró, vagy a Belvárost felfedezni vágyó helyiek és turisták számára is a városképet dominánsan meghatározó, gyönyörű vizuális élmény.


A Szervita Square Building LEED Platinum minősítését a lokációs adottságok, valamint a beépített innovatív, fenntartható megoldások és környezettudatos technológiák mellett a komplex, jövőtudatos ingatlanfejlesztői szemlélet is alátámasztotta. A fenntarthatóság környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági/pénzügyi értelmezésén túl az utóbbi évek ESG irányelvei a corporate governance témakörét is beemelték a fejlesztői közgondolkozásba. A Szervita Square Building a LEED Platinum környezettudatos nemzetközi minősítés mellett egy átfogó audit során bizonyította ESG-megfelelését is. Az épület akadálymentességét az Access4You védjegy tanúsítja, visszaigazolva a Horizon Development inkluzív, fenntartható és együttműködő épített környezet iránti elkötelezettségét, és ilyen irányú társadalmi szerepvállalását.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

1.) A Szervita Square Building 5 szintjén helyet kapó irodák a belvárosi prémium munkakörnyezet legjobb példái.


2.) Két globális cég választotta központjául az épületet: a hazánkban kizárólag a Szervita Square Buildingben működő Signature (az IWG rugalmas irodai megoldásokat nyújtó legfelső kategóriás márkája), illetve egy új piaci belépő, az IT-szolgáltatások terén piacvezető amerikai Diligent Corporation.


3.) A sikeres bérbeadási és értékesítési folyamatok gazdasági szempontból is visszaigazolták a pontosan definiált ingatlanfejlesztői ambíciókat. Az irodaterek 100%-os bérbeadottsági mutatóval büszkélkedhetnek, míg a 8 kiskereskedelmi egység közül már 6 bérlőre talált. Az épület kereskedelmi területeinek összesített bérbeadottsága 95%, a fennmaradó területekre előrehaladott tárgyalásokat folytatunk.


4.) A pandémia időszakában felmerülő megváltozott bérlői igényekre kiválóan reagált bérbeadási és marketing csapatunk, hiszen egy előzőleg letárgyalt és aláírt szerződés váratlan módosítását követően a teljes felszabaduló irodaterületre új presztízsbérlőt találtunk. A New York-i székhelyű Diligent Corporation új piaci belépő hazánkban. A GRC SaaS (Governance, Risk management and Compliance Software as a Service) IT-megoldások globális piacvezetője 300 új munkahelyet teremt Magyarországon.


5.) Az épület kereskedelmi területeit (office + retail) 2021 decemberében egy német core befektető, a Union Investment vásárolta meg, egy Közép-Kelet Európában új piaci sztenderdet definiáló benchmark deal részeként.