Az Év Irodája Design díj

A Shapr3D terei

Adatlap megosztása

Cím: 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky 12

Átadás éve: 2020 Q4

Bérlő cég: Shapr3D

Rövid bemutatkozás

RÖVIDEN: Irodabővítés a CAD fejlesztés magyar fenegyerekének arculati elemei és az applikáció egyedi karakterei alapján. A Shapr3D-ben minden fehér alapon kezdődik, ahol hangsúlyos belsőépítészeti elemként jelennek meg a kontúros felületek, az extrudált formák, a forgástestek és az Escher-ihlette logó pszeudo-terei – mind céges arculati színekben.
............................................................
HOSSZABBAN: Az extravagáns tervezéstörténet a Covid-19 miatt lezárt Budapesten kezdődött 2020 márciusában, amikor a gyorsan növő Shapr3D csapat kinőtte az addigi irodáját és a bővítés mellett döntött. A tervező Minusplus célja a szükséges alapterületi és funkcionális bővítéssel együtt egy olyan, a brand értékeit bemutatni képes, önazonos irodabelső kialakítása volt, amely az ingatlanpiacon egyedülálló, felismerhető és beazonosítható.


A tervezés két szálon indult: az alaprajzi és funkcionális kialakítást a későbbi működési mód elemzése, míg a design elveket, formakészletet, a színeket a Shapr3D applikáció vizuális nyelvezete határozta meg. A következő feladat az egykor az épület homlokzatáért feláldozott nyakatekert alaprajzok belakása volt.


Az irodarészek közötti forgalom egy kiemelt útvonalon fut: a színében kiemelt burkolati sáv fölött rózsaszín kábeltálca vonala vezeti a szemet. Az élénk kék lobby tere mellett a korábbi labirintust kiegyenesítettük, a közlekedő immár az új szuperszínes multifun téren át vezet a régi irodatérbe. A multifun egy konyha-étkező-közösségi tér és egy nagy tárgyaló is egyben, ami a sokféle különböző működési módot kiszolgáló hibrid berendezést kapott. A lobby mellett a szükséges zárt irodák és tárgyalók kezelik a minimális külső forgalmat.


A munkaállomásokat a homlokzatok mellett helyeztük el, míg az alaprajzok mélyében a tárgyalók vannak. Ezek egyedi belső ablakaikon át néznek a homlokzatok felé. A belső közlekedő melletti átmeneti irodatérben kompakt tárgyalófülkéket helyeztünk el, az így rétegzett alaprajzi felosztás pedig a munkavállalók és munkacsoportok egyedi igényeinek megfelelően támogatja mind a privát, mind a közösségi munkamódot. Az irodában tehát minden eszköz adott, hogy a felhasználó intuitívan választhasson a térhasználati megoldások közül, legyen az egy egy- vagy négyszemélyes meeting box vagy egy gyors brainstorming a multifunban. Kézre áll, mint maga a software.


Az irodaterek belső megjelenése a működési módot tükrözi: a munkavégzés tereiben nyugodt, monokróm (fekete-fehér) elemek segítik a fókuszált munkát, míg a közösségi terek élénk színekkel dobják fel a mindennapokat. A Shapr3D iroda tehát nem öncélú bútor-bemutatóterem, hanem egy egyedi megoldásokkal személyre szabott munkakörnyezet. A design fókusza a felhasználói élmény, melyben minden belsőépítészeti elem, szín és forma a Shapr3D applikációt idézi meg. Így lesz a belsőépítészet valódi interface, az app és a felhasználó érintkezési felülete.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

RÖVIDEN: Fókuszban a felhasználói élmény. A cég arculati elemeinek értő felhasználása a belsőépítészetben. A Shapr3D applikáció sajátosságainak hangsúlyos megjelenítése a funkcionális szervezésben, a belső terek elemeiben és a bútorozásban is. Egyedi, önazonos, szerethető iroda.
............................................................
HOSSZABBAN: A tervező Minusplus meggyőződése szerint az irodaterek kialakítása a cégek önmagáról alkotott képének kommunikációjára épül, amiben az irodaterek célja – az alapvető funkción túl – ezen értékek közvetítése a munkavállalók és külső partnerek felé. A Shapr3D esetében ezek az értékek a kíváncsiság, a pragmatizmus és a termék iránti elkötelezettség voltak.


A belsőépítészet tehát egy kommunikációs csatorna, amely minden esetben az eltérő brand-elemek őszinte megjelenése miatt lesz egyedi és hasznos. Ilyen környezetben nincs szükség az unásig ismételt motivációs feliratokra, a fejlesztés célja és eredményei mindenki számára érthetővé és átélhetővé válnak a jól megválasztott belsőépítészeti formanyelv és hangsúlyok által.


Három példa az átalakítás során megvalósult egyedi karakterekre:  1. A lobby ötujjas kesztyűje, ahol öt különböző irányú térrész találkozik. Ennek az egyedi térnek a belsőépítészete a Shapr3D logójában megjelenő Escher-féle perspektíva-transzformációkra épül. A cég arculati színeiben virító térfalak random színes árnyékot vetnek a padlósíkra, így az egyes falsarkok terei együtt egy elvarázsolt pszeudó-teret alkotnak. Tér a térben. Logó a térben. Shapr3D a térben.

  2. Színek és formák. A Shapr3D applikációt megnyitva miénk a tér, melyben a tájékozódás alapja egy négyzetrácsos fehér sík. Ez tehát a kiindulási alap, melyben egyszerű alap-geometriák transzformációival haladunk előre a modellezésben. Az irodatér is hasonló módon épül fel: négyzetrácsos fehér síkon indulunk, melyben az egyes karakteres elemek hangsúlyos módon jelennek meg: síklapok, körök, extrudált formák, kontúros felületek. A bejárati térben megjelenő alapszínek a cég arculati színei, melyet meleg színpárokkal ellensúlyozunk a közösségi terekben és tárgyalókban. Mindezt úgy terveztük meg, hogy minden látványban keverednek a különböző színes foltok, miközben a nyitott munkaterek csendesebb, monokróm terekként támogatják a fókuszált munkát.

  3. Egyedi bútorcsalád, amely az egyszerű formák – hasábok és hengerek – ismétlésén és transzformációin keresztül meséli el a térbeli modellezés alapjait. Az egyedi bútorok egyben az egyes asztalcsoportok közötti térelválasztó elemek, alapfunkciójuk növényláda, kabátakasztó és polc. Kedvesen egyszerű formák, céges színek, hasznos funkciók.


A sor sokáig folytatható, ebben a kincskereső játékban a Shapr3D applikáció megnyitása és megértése a lakat nyitja. Megnyitod, kipróbálod, megérted. Ilyen egyszerű.