Mito

Képek



Cím: 1053, Budapest Károlyi utca 9.

Átadás éve: 2018 Q3

Kialakított terület mérete: 3000 m²

Irodában dolgozók száma: 200

Bérlő cég: Mito


Rövid bemutatkozás

A Mito gyorsan fejlődő kommunikációs és fejlesztő ügynökségként 2017 második felében nőtte ki korábbi otthonát. Amikor a kreatív és digitális szektorban dolgozó, zömében Y generációs csapat új irodát keresett, fontos szempont volt a nyüzsgő belváros inspiráló közelsége, a környék kulináris és kulturális sokszínűsége. A lokáció kiválasztásakor elvárás volt az is, hogy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, kutya- és kerékpárosbarát ingatlant találjon a jelenleg közel 200 fős cégcsoport.

Mivel nem volt készen a piacon olyan irodaház, ami maximálisan megfelelt volna az igényeknek, ezért a RE-solution Consulting Kft.(REscon) tanácsadói olyan egyedi tervvel álltak elő, amelynek megvalósításához jelentős átalakításra volt szükség.

A Ferenciek teréhez közeli klasszicista stílusú bérházra, a Central Palace Irodaházra esett a választás, ahol a mintegy 3 hónapos munka után az épület hagyományait és adottságait tiszteletben tartó, erősen funkcionális koncepció valósult meg számos belsőépítészeti átalakítás után.

A Budapest belvárosában álló régi bérház 1885-ben épült Quittner Zsigmond műépítész tervei alapján. Az épület alsó szintjén 1887-ben nyílt meg a Centrál Kávéház, amely a földszinten és az alagsorban jelenleg is üzemel.

Bérlőképviseleti szempontból a projekt egyik nagy kihívása az volt, hogy bérbeadó és bérlő számára is megnyugtató feltételeket teremtsenek egy kutyabarát irodai környezet kialakítására, továbbá alkalmassá tegyék az ingatlant 45 kerékpár beltéri tárolására.

A történelmi helyszín új életet kapott a projekt során. A Mito által bérelt területen a folyosókat és irodákat mind a négy szinten egybenyitották, az álmennyezetet megszüntették, a szőnyegpadlót és a hidegburkolatokat öntött padlóra cserélték. Ez a néhány erős gesztus megszüntette a belső terek dobozszerűségét; eltűntek az akadályok a térből. A szabad alkotást, beszélgetéseket segítik az újragondolt irodák és a közösségi élet színtereit biztosító hot spotok. A mennyezeten láthatóvá váló gépészet a cégre jellemző garázs-hangulatot sugallja.

Mivel a beköltözés óta 8-10 kutya jár az épületben naponta a gazdájával, így kézenfekvő választás volt a könnyen tisztántartható öntött padló, amit természetes anyagból készült, rusztikus hatású, natúrszínű szőnyegekkel kombináltak. Ez a strapabíró felület ugyanakkor kísérletezésre bíztat, bátran össze lehet piszkolni a padlót, szabad hibázni, át lehet rendezni a bútorokat, a következmények visszafordíthatóak.

Az átépítést követően létrejövő helyiségek szinte kivétel nélkül többcélúak. A folyosó pihenősarka bármikor átalakulhat egy ötletelés színterévé, hiszen az írható falakra itt is lehet jegyzetelni. A médiaszekció estére zenekari próbaterem. A könnyen mozgatható bútorzat mellett a korábbi kiépítésből megtartott padlódobozok is bíztatnak az igény szerinti térhasználatra.

A munkaállomások és a közösen dolgozó teamek privát terét egyedi tervezésű elválasztóelemek, fém keretben lévő sötétre pácolt fatáblákból álló panelek biztosítják. (Jelenleg kivitelezés alatt.)

A monitor előtti munkavégzéssel járó túlstimuláltságot csökkenti a visszafogott színhasználat. A középszürke falak mellé natúr földszíneket, természetes anyagokat, nyírfát, bükkfát, bőrt és fémet (főként akril bevonatú acélt) választottak az otthoni nappali hangulat megteremtéséhez.

Az íróasztalok a NARBUTAS gyár termékei voltak, esetükben az ergonomikus kialakítás, a modularitás, a jó ár-érték arány és a könnyű mozdíthatóság voltak a kiválasztás legfontosabb szempontjai. A kollégák egyedi igényeik szerint kérhettek álló munkavégzést támogató bútorokat, speciális forgószékeket.

A világítás tervezésénél a LED fényforrás alapkövetelmény volt, az ergonómia, az otthonosság érzete, a jó fényviszonyok élveztek előnyt a design armatúrákkal szemben.


Okok, amiért a díjra érdemes

A Mito irodája tiszteli a történelmi hagyományokat, mégis minden gesztusával a jelenre reflektál. A kávéház és irodaház felújításának tervezéséért 2000-ben Pro Architectura díjat kapott Gereben Gábor és Pataky Dóra, akik az épület teljes felújítását a „megőrizve felélesztő” szemléletben tervezték. A 2018-as költözés előtti átalakítás is ezt a szellemiséget vitte tovább; a bontás kizárólag a gipszkartonokra szorítkozott (álmennyezetek, válaszfalak), az eredeti falakra és a meglévő belső nyílászárókra a tervezés során adottságként tekintettek a tervezők.

Az így létrejövő tér egyszerre ad szabadságot a kreatív alkotáshoz, és biztosít nyugalmat a koncentrált munkához.

A Mito nem emlékművet akart saját maga számára megalkotni az új irodában. Itt nincsenek vitrinekben csillogó díjak, kampány-relikviák. Az iroda folyamatosan változó, funkcionalista munkahely, ahol – követve az ügynökség vállalati filozófiáját – minden a jelenlétről, a figyelemről és az ember tiszteletéről szól.

Az iroda koncepciója bártan szembe megy az elvárásokkal, azzal, hogy tömegtermelésben készült bútorokat, minimális dekorációt és semleges színeket használ. Meglepő lehet, hogy a tér berendezésekor az egyedi tervezésű megoldások mellett otthonos és alacsony árfekvésű svéd bútorok kerültek a közös használatú terekbe. A koncepció szellemiségéhez azonban tökéletesen passzol a skandináv stílus letisztult funkcionalitása.

Miért nem lehet mégsem összecserélni a Mito irodáját bárki máséval? Az eredetiséget – a rendkívül erős koncepción és néhány szinte észrevehetetlen finomságon kívül – azok a falak adják, amelyekre a munkatársak ötletei alapján a cég belső poénjaira utaló alkotások és szövegek kerültek. Az intenzív színekkel megfestett statementek vonzzák a tekintetet, és sokat mondanak arról, miként gondolkodik a világról a Mito.

A munka a tervezéstől a kivitelezésig egy közös alkotói folyamat volt, amelyben a Mito tulajdonosa, Kovács Balázs és kollégái, a REscon részéről pedig Zatykó Krisztina belsőépítész, Bakos Kristóf építész és Saly Miklós ingatlanszakértő vettek részt.

Az alkotók a Mito egyedi igényeire fókuszáltak; a tervezés során a jó dizájn 10 alapelvét vettek figyelembe Dieter Rams nyomán.

1. Innovatív, mert bátor és kockázatos vállalkozás a klasszicista épület újraértelmezése, indusztriális hangulatú átépítése.

2. Használatra alkalmas, mert könnyen átrendezhető, igény szerint használható többfunkciós tereket alakítottak ki az alkotók.

3. Esztétikus, mert a klasszicista jegyeket elegánsan ötvözték a kortárs megoldásokkal.

4. Értelmezhetővé tesz például azzal, hogy a látható mennyezet bepillantást enged a kulisszák mögé.

5. Diszkrét, mert nincsenek tolakodó, harsány elemek a térben.

6. Őszinte, mert a tervezők kerülték a divatos megoldásokat. Nincs álmennyezet, nincsenek kábelcsatornákba rejtett vezetékek, semmi, amivel rejtegetni szokás a valóságot. A Mito lényegét mutatják meg a falakra festett dekorációk.

7. Időtálló, hiszen a 130 éve álló épület szerkezetei a funkció és forma érdekében kizárólag mobíliákkal egészültek ki. Minden cserélhető, elmozdítható, átrendezhető, így az eredeti tervek érvényesülése nem sérül.

8. A legapróbb részletekig alapos, mert a koncepcióalkotást precíz tervezőmunka előzte meg. (Workplace audit, ideal space plan, ideal tech spec.)

9. Környezetbarát, mert a lokáció kiválasztásától az anyaghasználatig figyelemmel van a környezeti szempontokra.

10. Olyan kevés dizájn, amennyire csak lehet, mert a terv kerül minden öncélú, funkció nélküli dekorációt.


Közreműködők

Projektmenedzsment

RE-solution Consulting Kft. (REscon)


Hozzászólások