Közép-európai Egyetem (CEU)

Képek


Szolgáltatók

Projektmenedzsment

DVM group - Projektmenedzsment

TOMLIN Kft.

Irodabútor

Europa Design

Hungaro-Rim 2010 Kft

Tervezés / belsőépítészet

M-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Kft.

O'Donnell + Tuomey Architects

Kivitelezés / Fitout

Market-Strabag konzorcium

ProInterier Kft.

Informatikai szolgáltatók

Visual Europe Group

További szolgáltatók


Cím: 1051, Budapest Nádor u. 13./15.

Átadás éve: 2016 Q3

Kialakított terület mérete: 14200 m²

Irodában dolgozók száma: 2000

Bérlő cég: Közép-európai Egyetem


Rövid bemutatkozás

A Közép-európai Egyetem (CEU) rekonstrukciójának tervezési programjában a „feje tetejére” állítottuk az „iroda” fogalmát. Számunkra az oktatási funkció az igazi „munkahely”, nem pedig a hagyományos, de még mindig szükséges, kisméretű egyedi irodák, amelyek az oktatói kar elmélyült kutatási feladataihoz és az diákokkal való időnkénti konzultációhoz szükséges egyéni alkotói teret képezik. Pályázatunkban olyan tereket mutatunk be, amelyek rugalmasságuk és technikai felszereltségük révén maximálisan kiszolgálják a csoportos és gyakran interdiszciplináris tanítás, tanulás és kutatás különböző formáit. A közvetlen oktatási funkciókon túl az Egyetem továbbá az eddigieknél sokkal aktívabban vállaljon rendezvényszervezést, hiszen a speciális termek és a 400 fős Auditorium bármilyen akadémiai vagy kulturális eseménynek méltó helyszínt biztosítanak. Hogy az új kampusz minden ilyen igénynek megfeleljen, a tervezési folyamatba bevontuk az egyetem polgárait, a tanszéki dolgozókat, a belső adminisztráció információs technológia szakértőit és külsős oktatáspolitikai szakembereket.

Az új kampusz sokkal többet kínál, mint egyszerű tantermeket az oktatási funkció számára. Az új helyiségek többsége multifunkcionális: nemcsak tanórák, hanem konferenciák, vetítések, meetingek lebonyolítására is egyaránt alkalmasak. Az Egyetem közösségének sokszínű igényeihez igazodva ezek a termek több különböző méretben is elérhetőek. Minden terem esetében kiemelt fontosságú volt a megfelelő hangszigetelés és technológiai felszereltség, továbbá az olyan könnyen mozgatható bútorozás, amelyből egységes vagy kis csoportban való feladatmegoldást is ki lehet alakítani. A krétával, filccel használható táblákat mindenhol digitális kijelzők váltották fel: a legkisebb, 6-8 fős termekben „hagyományos” kijelzők, minden nagyobb helyiségben pedig legalább két okostábla kapott helyet, amelyek a modern tartalommegosztó eszközöknek köszönhetően akár a terem használóinak saját eszközeiről is irányíthatóak.


Okok, amiért a díjra érdemes

Bár pályázatunk nem a hagyományos irodában szervezett munkahely elrendezéssel jelentkezik, mégis arra az erős kapcsolódási pontra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyetem a tanulást munkának, a munkát egy kollaboratív folyamatnak tekinti – ahogy a legtöbb modern irodakialakítás is kollaboratív együttműködés fórum, a hely, a technológia és az építészeti kialakítás szimbiózisára törekszik.
Nagyobb események számára az Auditorium ideális. A középen vizuálisan és akusztikailag osztható Auditorium elsősorban a CEU „global reach” oktatási stratégiáját szolgálja. A terem technológiai kapacitása lehetővé teszi több egyetemi partner szimultán előadásának, vita fórumának követését illetve az abba való bekapcsolódást, de konferenciák lebonyolításához is ideális. Konferenciák kisebb szekciói, illetve közepes méretű előadások számára leginkább a CEU két új speciális „Tiered Classroomja” alkalmas. Ezekben a termekben szintén alapvető funkció a videokonferencia, livestream és videofelvétel, a félköríves és lépcsőzetes kialakítás pedig nagyobb létszám esetén is biztosítja a párbeszédre buzdító légkört.
A kampusz új szárnyában kapott helyet továbbá a Közép-európai Egyetem új könyvtára. A klasszikus olvasótermi funkciókon túl elérhetőek számítógéppel ellátott munkaasztalok, beépített kijelzővel felszerelt kiscsoportos szobák és egy speciális médiaszoba. Utóbbiban lehetséges prezentációs anyagok vagy akár komplett dokumentumfilmek készítése is.
A projekt során igyekeztünk a nyitott tereket is úgy kialakítani, hogy azok támogassák a tanulási, kutatási funkciókat. A folyosókon számos akusztikai védelemmel és a hallgatók számára szabadon használható kijelzővel ellátott, 4-6 fős munkaasztal található. A tetőn található, lenyűgöző kilátást biztosító kert pedig nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az épület használói a kampusz elhagyása nélkül is levegőzhessenek, de a csendes sarkokra és közösségi térre osztott terasz ideális elmélyült, önálló munka és csoportos feladatok elvégzésére is.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!