Újpesti Piac-, Vásárcsarnok és Kultúrális Központ

Képek


Szolgáltatók

Tervezés / belsőépítészet

Firka Építész Stúdió Kft.

Kivitelezés / Fitout

HBM Kft.

Kalotherm Zrt.

Projektmenedzsment

UPV Kft.

Ingatlanfejlesztő

UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt.

További szolgáltatók


Cím: 1042, Budapest, Szent István tér 13-14.

Ingatlan mérete: 25000 m²

Tervezett megvalósítás éve: 2017


Rövid bemutatkozás

Az Újpesti Piac,- Vásárcsarnok és Kulturális központ a a városrész központját jelentő Szent István tér teljeskörű megújításának legjelentősebb állomásként kerül megvalósításra és 2017. őszén átadásra. Az új épület nem klasszikus piac, és nem is vásárcsarnok, hanem vegyes funkciójú komplexum lesz, a már meglévő és működő meglévő intézmények integrációjával (piac, vásárcsarnok, kulturális központ, parkoló).
Az építési telek területe mintegy 5000 m2, az épület bruttó beépített területe a parkolók megközelítését szolgáló rámpával együtt 25.000m2, nettó területe 18.000 m2, maximális befogadható létszáma több mint 4.000 fő. A teljes épület akadálymentesített, korszerű, energiatakarékos szellőző- és fűtő-hűtőrendszerrel, ledes világítással, valamint a nagy üvegfelületeken automatikus működtetésű árnyékolókkal ellátott.
Érdekesség a teljes egészében hulladékhőről történő hűtés-fűtés kialakítás, mely a Szent István téren átmenő szennyvíz-csatorna hőenergiáját hasznosítja.
Az épület átadását követően, a mintegy 10 éves térrekonstrukció záró szakaszaként kerül majd sor a jelenleg üzemelő piac lebontására, és a helyén promenád, terasztér, és passzázs, valamint a passzázs alatt hagyományos és modern vendéglátás, fórum, pavilon, szabadtéri pódium kialakítására, illetve a jelenlegi felszíni parkoló helyett parkolóház mélygarázs létesítésére.


Okok, amiért a díjra érdemes

Az épület önmagában is példamutató multifunkciós jellegével, megújuló energiával történő üzemeltetésével, akadálymentes kialakításával, tetőkertjével. Ami mégis kiemeli a hasonló projektek közül, az a komplexitás, melynek során a teljesen megújuló városközpont központi létesítményeként, de a többi fejlesztéssel teljes szinergiában szolgálja ki az itt lakókat és dolgozókat, ahol szolgáltatásoknál említett funkciók mellett ,de azokhoz kapcsolódóan bolhapiac, időszaki vásárok, üzlethelyiségek, vendéglők működnek majd, játszótér és park létesül, egyházi események és sportesemények, kerületi rendezvények, szabadtéri előadások és műsorok kerülhetnek megtartásra.


Szolgáltatások

Az épület kétszintnyi mélygarázsában, 120 szgk. parkoló és 15 technológiai feltöltő-állás áll majd a pinceszinteken rendelkezésre. A kétszintnyi piac- és vásártér (fszt. és 1. emelet) 52 db áruda, 3 áruda sziget, 169 db őstermelői asztal, 3 zöldségsziget, valamint 1 db 270 m2-es élelmiszerüzlet) fogadja majd a vásárlókat. Az árusítóasztalok teljes mennyisége, és az árudák egy része a földszinten kerül elhelyezésre, a hússzekció és élelmiszerüzlet az emeleten kap helyet. Szezonális, ill. ideiglenes árusítás céljára további 130 asztal áll majd rendelkezésre a fedett/nyitott piactéren a következő ütemben megépülő promenádtető alatt.
Az árufeltöltés a -2 szintről a feltöltő-állásokról történik 8 teherfelvonó (6 piac 1 rendezvényközpont 1 hulladék) használatával, az árudaszinteken belső feltöltő folyosó is rendelkezésre áll majd. A vásárlók (és a kulturális központ látogatói) belső közlekedését 3 panoráma felvonó, 3 pár mozgólépcsőkés 2 lépcsőház szolgálja ki.
A felső szinteken (2. és 3. emelet) rendezvényközpont és külső tetőkert kerül kialakításra. A multifunkciós színház- és koncertteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség, maximálisan 1250 álló, vagy 520 ülőhely alakítható ki. A két többcélú használatra alkalmas, együttesen 300 m2 alapterületű kisteremben további 240 fő helyezhető el. A rendezvényközpont látogatóit korszerű világítás, hangosítás és színpadtechnika szolgálja majd ki, melyen felül ruhatár, büfé és közönségforgalmi WC blokk is rendelkezésére áll.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!