Arkt Művészeti Ellátó

KépekCím: 3300, Eger Gárdonyi kert 5.

Átadás éve: 2015 Q4

Kialakított terület mérete: 400 m²

Irodában dolgozók száma: 6-10


Rövid bemutatkozás

Ki ne vágyna egy olyan munkahelyre, amelynek az ablakaiból a Gárdonyi Emlékmúzeum, ősfás, mókusokkal és madarakkal teli kert, valamint Eger történelmi belvárosának látképe tárul fel?
Olyan munkahely megteremtése volt a célunk, ahová az emberek szeretnek dolgozni járni: egy inspiráló hely a természet közelében. Ezt sikerült is megvalósítani, és igyekszünk tovább fejlődni hónapról hónapra.

„Minimál design, maximális funkcionalitás!” Valljuk, hogy nem minden értéktelen, ami nem új, csak foglalkozni kell vele, és új értelmet, értéket adni, teremteni belőle.
Az Arkt Művészeti Ellátó, egy elhagyott épület újragondolásával, használt és felajánlott anyagok újrahasznosításával, illetve önkéntes munkával és közösségi összefogással, kezdőtőke és pénzmozgás nélkül jött létre. Az épületben rengeteg újraértelmezett elem található: például szekrényből lett pult, funkcióját vesztett ajtóból és ablakkeretből készített irodai asztal, szekrény polcból összerakott multifunkcionális kocka (ülő alkalmatosság/ tároló/ kiállító pódium), ...stb.
Fontos szempont volt a tervezésnél és a kialakításnál, hogy az épület fenntartható gazdasági modellként működjön.
A kreatív irodában jelenleg sokszínű csapat dolgozik, akik épülettervezéssel, webdesignnal, grafikával és kiállítások, programok tervezésével, megszervezésével foglalkoznak. A felső részhez tartozik egy tárgyaló, ahová félre lehet vonulni, valamint egy több funkciós előtér. Jó időben lehet a teraszon dolgozni, ebédelni, munkamegbeszélést tartani, vagy munka közben a kertben egy 5 perces frissítő sétát tenni.
A földszinten található egy hat termes (kísérleti) kiállítótér, tárgyaló, valamint egy multi funkciós nagyterem, ami kávézóként üzemel, és előadások, rendezvények helyszíneként is szolgál.
Célunk, hogy az „Ellátó” kiállításokkal, workshop-okkal, gyerekprogramokkal, előadásokkal, szakmai bemutatókkal minden művészeti ágban segítse az egyének, közösségek művelődési közegének megteremtését, aktivizálódását.


Okok, amiért a díjra érdemes

A munkahely teremtésen túl a kreatív és aktív közeg létrehozása volt a cél. Véleményünk szerint, nem a több millió forintos belsőépítészet, és bútorzat, amitől egy hely inspiráló, és az "év munkahelye" lehet, hanem a munkavégzéshez szükséges helyszíni adottságok egységbe rendezése, használata, amitől az izgalmassá válhat.
Az „Ellátó” különlegessége, hogy a helyet adó épület társadalmi együttműködéssel lett felújítva. A projektben részt vettek többek közt a helyi szakközépiskolások, fogvatartottak, tűzoltók, kivitelezők és magán személyek, akik vagy dologi vagy élő munkával támogatták a megvalósulást.

Az irodánkban megtalálható sok elem, ami elősegíti a kreatív munkát: egyedi, újrahasznosított tárgyak, sokféleképpen használható terek, hatalmas kert, több területről együtt működő csapat.
Véleményünk szerinte egy iroda soha sincs kész (mert mindig új igények és helyzetek alakulnak ki), éppen ezért a közösség minden tagja munkavégzés mellett kedve szerint részt vehet a terek „tovább írásában”. A belső helyeket saját kezűleg alakítottuk ki, tettük hangulatosabbá design elemekkel. Felszereltünk régen használt tárgyakat, teljesen új kontextusban megvilágítva, hogy az oda belépő embernek akaratlanul is tágítsa a látó körét.
Továbbá fontos számunkra, hogy ne csak a száraz munkáról szóljon a heti öt nap, igyekszünk sok mindenre teret adni. Például a teraszon és a kertben fűszernövények, zöldségek gondozására van lehetősége az itt dolgozóknak. Valamint állat barát munkahely vagyunk. A mindennapjainkban ott van Bindi kutya, aki a hétköznapokat színesebbé, játékosabbá teszi jelenlétével.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!