Ausztria Ház, Lobby

Képek


Szolgáltatók

Tervezés / belsőépítészet

(Kis Albert 1990.) LAB5 architects

Projektmenedzsment

AddVal

Irodaszőnyeg, padló

Cera Kft

Floortissimo Kft.

Világítástechnika

DNB Kft.

Solinfo

Mobil és üvegfalak

GMB Solutions Kft.

Kivitelezés / Fitout

Horsens Partners Kft

Ingatlantulajdonos

INTERBÜRO Kft.

Üzletberendezés

JSR Kft.

Irodabútor

VO Iroda Kft

További szolgáltatók


Cím: 1051, Budapest Vármegye utca 3-5.

Ingatlan mérete: 5000 m²

Bérlők száma: 300


Rövid bemutatkozás

A közlemúltban sok változás történt azzal kapcsolatban, hogyan dolgozunk, hogyan viszonyulunk a munkahelyi közösséghez. Az 1990-ben épült ház lobby és portál felújításánál az új igényeket és életmódot tartottuk kiemelten szem előtt.

A fő célkitűzés egy olyan lobby létrehozása volt, ami szakít a formális hagyományokkal. Nem csak átközlekedésre, és a vendégek útbaigazítására szolgál, hanem alkalmas leülni egy gyors apró munkafeladat elvégzésére, egy rövid megbeszélésre, esetleg az ebédidő utáni kávézásra.

Olyan atmoszférát kellett alkotni, mely tudja szolgálni a „hivatalos” funkciókat, de elég otthonos, mind a vendégek, mind az irodisták számára. A megoldás nem lehetett „túl direkt” üzenet, hiszen az irodisták naponta használják, így az hamar kimerülne. Ugyanakkor szerettük volna elkerülni, hogy a tér egy hotel lounge-nak tűnjék – mivel nincs pontos előkép a feladathoz, így egy újfajta vizualitást kellett terveznünk.

A kis alapterület miatt okosan kellett szétválasztani az egyes elemeket, és a teret mégis egységben tartani. A lobby egyrészt az utca egyik fél-publikus bővülete, másrészt az irodaház fél-privát tere is. A szűkösséget sok tükör, transzparencia, és világos felületek alkalmazása mellett a világítás tervezésben rejlő eszköztárral egészítettük ki.

Egy apró részlettel tesszük komfortosabbá a felhasználói élményt: három nagy méretű tükröt lógattunk a tér közepe fölé. Így a recepciós is rálát a lift előterekre, és a várakozó vendégek is észrevehetik, ha a fogadó személy közeledik. Ezek a tükrök további érdekes átlátásokat eredményeznek, a külső és belső részletek összemosódását hozzák magukkal.


Okok, amiért a díjra érdemes

Az Év Közösségi tere Díjra érdemesnek tartjuk magunkat, mert konzekvensen reagálunk művünkkel a közelmúlt nagy változásaira, és az alkotás magas színvonalon, az Építtetővel és kivitelezővel sokat egyeztetve valósulhatott meg.

Az alábbi szempontokat tartottuk szem előtt.

Az irodaterek és általában az irodaházak használata sokat változott, másként dolgozunk, másként gondolunk a munkahelyi közösségre. A térnek nem semlegesnek, hanem otthonosnak kell lennie, nyitottnak sokféle felhasználási lehetőségre.

A lobby fontos kapcsolat az utca és az épület között, így a műfaj korlátai felszabadultak: lehetőségünk volt a portál felújítására is, mely a köztér felé tesz gesztust, íves alaprajzával az épület már a kültérben elkezdődik.

Amellett, hogy a kis alapterületet több eltérő funkcióra fel kellett osztanunk, mégis egységben tartottuk a teret, vizuálisan, és atmoszférában is.

Nagyon sokat alaposan egyeztettünk sok szereplővel, az Építtetővel, hogy hogyan használja a házat, az eredeti tervezővel, hogy olyan tér legyen, amire ő is büszke lenne, a kivitelezővel, hogy minden részlet igényesen megvalósulhasson.

Az új elvárások miatt bátran alkalmaztunk új design nyelvezetet, előre mutató megoldás született, mely mind funkcióban, mind külalakban jövőbemutató – és egyben időtálló, modern nyelvet használtunk. A kortárs designt oly módon formáltuk, hogy ne avuljon el gyorsan a helyszínen megvalósult térkompozíció.

Számos részlettel tovább növeltük a felhasználói élményt. Az egyedi megoldás az irodaház új arculatát erősíti, a bútorozás, világítás, teremakusztika láthatatlanul növeli a komfortérzetet, a tér szűkös érzete eltűnik a szabad bútorozással, világos és tükröződő felületekkel.

A szükségtelen elemeket mellőztük, így a beruházás ökológiai lábnyoma kisebb lehet, elvetettük álmennyezet beépítését, az üvegfalakkal leválasztott tárgyalókat csak függönyözéssel tesszük intimebbé, a gépészeti elemeket nem takartuk el, finom hangoltuk a világítás megoldását.

Hiszünk benne, hogy a jó munkához jó hangulat kell, a jó közösséghez pedig otthonos tér, mindezek nem csak a hatékonyabb eredményeket szolgálják a munkában, hanem a felhasználóknak is magasabb színvonalú életet jelentenek.


Szolgáltatások

Recepció, bérelhető tárgyaló, lounge, „mini co-working”.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!