ING-székház

Képek


Szolgáltatók

Irodabútor

Blue Business Interior Kft.

Haworth Hungary Kft

Projektmenedzsment

Cushman & Wakefield

Irodaszőnyeg, padló

Decor Floor Kft.

UNIKET Bt.

Tervezés / belsőépítészet

Demeter Design Stúdió

Design & Build

DVM group

Növénydekoráció

Green Fortune Hungary

Fotók

Réthey-Prikkel Tamás

Világítástechnika

SOLINFO Lighting & Home

További szolgáltatók


Cím: 1068, Budapest Dózsa György út 84.

Átadás éve: 2020 Q4

Kialakított terület mérete: 2600 m²

Irodában dolgozók száma: 180


Rövid bemutatkozás

Az ING-székház a 20. századi magyar irodaházépítészet ikonikus fejlesztése, amely Erick van Egeraat holland építész tervei alapján készült, illeszkedve a magyar kortárs irodaépítészet struktúrájába. Az épület 2001-2004. között épült a Városliget és a századelős városszövet peremén. Egeraat sajátos építészeti stílussal fogalmazta meg a házat: a némileg dekonstruktivista épület a budapesti bérháztömbök arányaiból merített, egyben a Liget színei és formavilága is megjelent a ház külső és belső homlokzatain. Mai napig az épület képes megőrizni azt az erőt és jellegzetességet, amivel beépült a budapesti kortárs építészet világába.
Bár a bérlői és a tulajdonosi háttér az eltelt évek alatt többször megváltozott, az ING kitartóan megmaradt, mint bérlő, értékleve az épület építészeti és térbeli adottságait. Ugyanakkor ahogy a cég fejlődött, valamint a holland anyacég munkaterekre vonatkozó alapelvei és stratégiája változtak, egyértelművé vált, hogy az iroda térstruktúrái elavultak. A szükséges fejlődés hiteles támogatójává vált a magyar ING vezetőség, akik a projekt első pillanatától az utolsóig proaktívan segítették a vízió megvalósulását.
A projektet egy intenzív „workplace strategy” folyamat előzte meg, melyben a teljes szervezet bevonásra került. Ennek és az anyacég belső irányelveinek alapján állítottak össze egy az irodaterekre vonatkozó programot. Az irodaterek az „activity based working” alapelvei mentén szerveződnek, és a projekt során bevezették a „shared desking” koncepciót.
A tervezési feladat az átszervezés mellett a székház belsőépítészeti újraértelmezése volt. A tervezőcsapatok számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet az ING-belsőt brand szempontból is felzárkóztatni a magas minőségű holland elvárásokhoz, közben megőrizni azokat a humán gyökereket és értékeket, amit a cég a mai napig képvisel. Szintén kihívás volt átalakítani a zárt cellás irodaterek elavult munkametodika rendszerét, helyette nyitott terekkel, agile munkahelyekkel transzparens térstruktúrákat, illetve olyan kollaborációs tereket létrehozni, amely téregységek eddig egyáltalán nem léteztek az épületen belül.
A tervezők az eredeti Egeraat-formavilág, gazdag anyaghasználat továbbvitelével, valamint az épület meglévő térstruktúráinak és anyagainak felhasználásával erősítették a kapcsolatot az új és a régi között. Az újragondolt térrendszerek, a homlokzatot idéző hosszanti irányultságok, a természetes anyagok és a kézműves technikák használata, a közösségi terek megnyitása a Liget felé olyan kreatív térstruktúrát hozott létre, ami újszerű világot teremtett az ING számára, nem vetélkedve az épület és a meglévő-megmaradó értékeivel.
A tervezési koncepció egyik alappillére volt az épület eredeti gondolatiságát folytatva a Városliget zöldjére való reagálás a kint és a bent határainak összekötésével. Míg a Dózsa György úttal párhuzamos tengelyre felfűzve egymáshoz szervesen kapcsolódnak a különböző irodai és közösségi funkciók, addig a merőleges tengely mentén a „Liget zöldje” egy Magyarországon egyedülálló technológiával épült növényoszlop-együttes formájában hasít be a térbe, amely vizuálisan összeköti a külső zöldfelületet a belső kerttel.
Másik ikonikus eleme a koncepciónak az ún. ING Fórum, ahol a dolgozók új perspektívából ismerhetik meg az irodavilág közösségépítő funkcióját. A reggeli kávézás, az étkezés, a co-working típusú munkavégzés, valamint a belső kertben történő pihenés funkciójának összekapcsolásával, továbbá a tér multifunkcionális átalakíthatóságával egy olyan kollaborációs tér született, ahol az eddig csapatokban dolgozó osztályok egy nagy egésszé, egy ING-családdá kovácsolódhatnak.
A helyi vezetők elhivatottak voltak abban, hogy a projekt elérje minden célját, és emiatt egy change management tanácsadót is bevontak, aki abban támogatja a kollegákat, hogy az iroda minden új szolgáltatását megfelelően és maximálisan kihasználják. Ez a folyamat menet közben kiegészült pandémia következményeinek feldolgozásával is.


Okok, amiért a díjra érdemes

Az elmúlt években folyamatosan változó igények hatására az irodaterek belsőépítészeti kialakítása egyre igényesebbé, ember-, közösség- és térközpontúvá válik feltételezve, hogy a dolgozók jelentős idejüket munkakörnyezetekben töltik még akkor is, ha ennek adottságai, szervezeti felépítése, sőt sok esetben helyszíne is változik. Egyben a mai „trendek” alapján az irodaterek sokszor olyan vizuális tendenciák alapján készülnek, amelyek kielégítik az aktuális divat elvárásait.
Az ING építészettörténeti jelentőségű épülete, valamint a holland anyacég erősen humán szemlélete inspirálta a tervezőket, hogy egy hosszútávon is értékteremtő új iroda valósuljon meg. Az elavult „bankos”, gazdagságot reprezentáló belsőépítészettel szemben a megvalósult koncepció a holland brand elveit véve alapul természetességet és egyszerűséget képvisel. A kézműves technikák integrálásának, az egyszerű formavilágú, de magas minőségű megoldásoknak, valamint az új térstrukturáknak célja, hogy az ING egy újszerű, egyben inspiráló környezetben működjön, épülve a cég és a tér hagyományain.
A koncepció tudatosan szembeszáll a jelenlegi trendek egy részével, amelyekben a mobilitás, a gyors elbonthatóság és ideiglenesség áll a középpontban, ahol még akár a tárgyalóterek is továbbvihetők. Egyrészt az eredeti irodaterekben meglévő, még jó állapotú elemek (üvegfalak, bútorok, stb.) újrahasznosításával igyekszik tenni a hagyományőrzésért és a fenntartható környezetért, másrészt a létrejött téregyüttes az ING szilárdságát közvetítve hosszútávra tervez. A megvalósult projekt olyan „életterek” megalkotására volt hivatott, amik a fenntarthatóság és mértékletesség elveit helyezik a középpontba, miközben maradásra és elkötelezettségre ösztönző kötődést alakítanak ki a tér és az ember között.
A megrendelő és a tervezők szimbiózisában megálmodott ING Fórum és a hozzá szervesen kapcsolódó, a munkakörnyezet szívébe telepített belső páció ezeknek a céloknak a szimbóluma. Bár a jelenlegi járványhelyzet némileg megcsonkította a terek használatát, mégis érezni a jelenlegi csökkentett létszámokkal is, hogy az új ING-székházban valódi közösségi élményt hozó terek születtek.
A terv mindamellett, hogy egy a mai igényeket kielégítő, korszerű és multifunkcionális székházat hívott életre, méltón és alázattal őrizte meg az Egeraat által megalapozott minőséget és ikonikus örökséget. Legnagyobb elismerése a tervezői munkának a Megbízó elismerése, miközben látja megvalósulni azokat a tereket, amelyeket 2019. nyarán fogalmazott meg a tervező csapatok számára misszióként.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!