ELMŰ Hálózati Kft. épülete

Képek

Az Év Zöld Ingatlanprojektje 2013 - II. helyezett



Átadás éve: 2013Q4

Kialakított terület mérete: 3900 m²


Rövid bemutatkozás


Energiatakarékos a megújult műemléki épület



 



Amikor pontosan 120 évvel ezelőtt, 1893 októberében megindult a közcélú elektromosáram-szolgáltatás Budapesten, az ELMŰ mai, Váci úti székházának helyén a Magyar Villamossági Rt. egy szénerőművet működtetett. Ez szolgálta ki a cég akkori teljes ügyfélkörét. Az épületegyüttes az idők folyamán folyamatosan bővült, átalakult. 1900-ban elkészült az új irodaépület, 1907-ben pedig felépült az erőmű kazánháza. Közben átalakult Budapest villamosenergia-szolgáltató rendszere is, és a Váci úti telephely 1914-ben Budapest Székesfőváros Elektromos Műveinek központja lett. Az erőmű 1929-ig működött teljes üzemben, majd a második világháború végéig tartalék üzemként funkcionált. A berendezések leszerelését követően részben gépkocsitárolónak használták, míg a kazánház sokáig kihasználatlanul állt.



Mostanra a régi műemléki épületegyüttes kívül-belül egyaránt megújult. Az egykori erőművi kazánház eredeti állapotába visszaállított, a mai kor korszerű technológiájával ötvözött műemléki homlokzata mögött igazán modern, környezetbarát és energiatakarékos irodaépület-rész jött létre. Itt kapott helyet az ELMŰ Nyrt. megújult üzemirányító központja is.



 



Az épület felújítása során fontos szempontként jelent meg a megújuló energiaforrások, a környezettudatos energiafelhasználás mellett az optimális területkihasználás, a mai komfortigényeknek megfelelő kialakítás. Emellett kiemelkedő az energiaszolgáltató cég elődei által megteremtett értékek kiaknázása is.



 



Az épületegyüttes pincerendszerében fennmaradt történelmi műtárgyak közé tartozik az az épített kút is, amely az 1900-as évek elején az áramtermeléshez szükséges gőzgépek vízellátását, hűtését biztosította. Ezt a kutat most újra használatba véve egyaránt sikerült megoldani az új irodaépület-rész geotermikus fűtés-hűtési rendszerét és a szürkevíz-hálózat ellátását. Az eredeti kútból kinyert vizet a történelmi pincerendszerbe illeszkedően kiépített hat darab új nyeletőkúttal sajtoljuk vissza.



Az egykori kazánház adottságai miatt a tetőre csupán 65 négyzetméternyi napelemrendszert lehetett felszerelni, amely az épületrész villamosenergia-ellátását egészíti ki.



Természetesen az épületrész működését egy intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli, az energia-megtakarítások támogatását többek között a nyitásérzékelővel ellátott nyílászárók, a vezérelt világítási rendszer és az irodahelyiségenkénti egyedileg szabályozható fűtési-hűtési körök szabályozzák.



 



Az épületrész homlokzati felújítására felhasznált egyedi téglákat kézműves módszerrel gyártották le, amelyek méretükben és színükben megszólalásig hasonlítanak az eredetileg felhasznált téglákhoz.

A többször átalakított homlokzatrészt az 1907-ben megépültek szerint sikerült visszaállítani, a nyílászárókat pedig az eredeti állapotot tükrözve, az irodai használatnak megfeleltetett fokozott hőszigeteléssel ellátva építették be. Az ELMŰ székházának ezen épületrésze joggal pályázhat a zöldházak cím elnyerésére.



A megmaradt történelmi pincerendszer egy alagútrésze még ma is őrzi az 1900-as évek technológiájával ellátott erőművi szállítórendszert, ahol a Dunától az erőműig nyúló útvonalon lóvontatta csillékkel hordták be a fűtőanyagot.



Okok, amiért a díjra érdemes

Szeretnénk megmutatni egy műemléki környezetbe beillesztett energiatakarékos, környezettudatos szemlélet mentén készült beruházásunkat, ami a jövő épületének irányába mutat.
A beruházás során szinte minden, korunkban fellelhető energiatakarékos lehetőséget megvalósítottunk a LOFT-stílusú irodaépületünkben, fenntartva a több, mint 100 évvel ezelőtti erőművi környezet alapjait és annak hozományát megújuló energiaként hasznosítva.
Az új épületben épületfelügyeleti rendszer vezérli
- az egykori kutunkból nyert vízzel működő víz-víz alapú hőszivattyús rendszert, mellyel az épület hűtését-fűtését és a használati melegvizét állítjuk elő, valamint a szürkevizet is,
- a napelemes energiatermelésünket amellyel a villamosenergia felhasználásunkat csökkentjük,
- a fényszabályozási és inteligens világítási rendszert,
- a hőmérséklet szabályozási rendszerünket, (nyílászárók nyitásérzékelővel ellátva és a helyiségek egyedileg szabályozva),
- az épület Hi-Fog vízködoltó rendszerét, mely a nagyértékű stratégiai fontosságú berendezéseinket védi.

A műemléki környezetbe illeszkedően a homlokzatot egyedi kézi gyártású téglákkal eredeti állapotába állítottuk vissza. A magas szintű hő, -hang, - és benapozás ellen szigetelt nyílászárók és a rácsok egyedi tervezésűek, és szintén kellően visszaadják az épület eredeti ipari hangulatát. A tetőszerkezet szigetelése és a tetőtéri beépítések már egy korszerű irodai használathoz készültek, automata ablaknyitás és árnyékolástechnikával.

Szándékaink szerint a múlt értékeire épített épületünket a jövő nemzedéke is korának megfelelően tudja majd használni.


Hozzászólások