SAP Iroda

Képek



Cím: 1031, Budapest Záhony 7

Átadás éve: 2018 Q4

Kialakított terület mérete: 20000 m²

Irodában dolgozók száma: 1100

Bérlő cég: SAP Hungary Kft.


Rövid bemutatkozás

A Graphisoft Parkban épülő új irodaszárnyak és az akkor már közel 10 éves meglévő épület felújításának belsőépítészeti tervezése 2015 végén indult kezdődött. Az ütemezett munka eredményeként elsőként az S2-3 épületszárnyak kerültek átadásra 2017 nyarán. Azt követték az S4-5 épületszárnyak, majd végül a meglévő épület felújítása készült el 2018 végére.
A projekt kezdetén a különböző szervezeti egységeket képviselő delegáltak workshopokon vettek részt, ahol a tervezők megismerhették a szervezeti struktúrát és az SAP munkamódszereit. Egy kérdőíves online felmérés során pedig minden munkavállaló lehetőséget kapott, hogy megfogalmazza az új irodával kapcsolatos elvárásait, elképzeléseit.
Ezekből két domináns elvárás körvonalazódott: a tárgyalók és kollaborációs terek könnyű hozzáférhetősége és a koncentrált munkavégzést zavaró körülmények minimalizálása iránti igény. Ennek legfőbb oka, hogy a meglévő tárgyalók a homlokzatokra épültek, nagy közlekedési forgalmat generálva az irodán keresztül a lépcsőházak irányából; elvéve a természetes fényt a munkahelyektől.
Az előkészítő munka eredményei már az első alaprajzi vázlatok készítésekor felhasználásra kerültek. A homlokzat mentén a világosabb, zöldre néző terekben a nyitott irodák kerültek elhelyezésre; míg az egyéb funkciók (tárgyalók, kollaborációs terek, focus szobák és fénymásolók) a belső zónákba kerültek, az nyitott tér térfalait alkotják. Így mindenki számára néhány lépéssel elérhetővé vált az összes szükséges funkció, minimalizálva ezzel a szinten belüli zavaró átközlekedést. A létrejövő belső magok további előnye, hogy emberléptékű, otthonos terekre osztják a szinteket. A határoló falak alaprajzilag megmozgatásra kerültek, dinamikát és izgalmas átlátásokat csempészve a terekbe.
A munkavégzés jellemzően kisebb csoportokban történik, melyek összetétele projektenként változik. Hogy a tagok közti kommunikáció hatékonyabb legyen, a munkaállomások mozgathatóak. Az irodatér néhány mozdulattal átrendezhető, hiszen a csapatokat csak könnyű térelválasztó paravánok határolják egymástól. Minden a maximális flexibilitást szolgája. A változó elrendezésből adódó játékosságot a tér belsőépítészeti elemei is erősítik: véletlenszerű a lámpatestek elrendezése, a falburkolati panelek osztásai és mintázata, de még a falakon megjelenő színfoltok is.
A szintek tematikája a korábbi tárgyalónevekből (Puli, Komondor, Harcsa, Vidra, Uhu, Sárgarigó) ered: a földszint ásványkincsekből és földszínekből, az első emelet hazánk vizeiből és azokhoz köthető színvilágból építkezik. A legfelső szinten az égbolt színei, valamint ahhoz köthető elemek dominálnak. A színeken túl a grafikákban, a lámpaválasztásban és a bútorok formavilágában is visszaköszön a föld, a víz(part) és az égbolt.
Az anyagválasztásban az akusztika, a minőség és a fenntarthatóság játszották a főszerepet: komfort hátlappal ellátott, újrahasznosított anyagokból készült padlószőnyeg, hangelnyelő falburkolatok (perforált MDF, filc, kárpitozott felületek) és álmennyezetek javítják a munkavégzés komfortját. A falakon a munkahelyekhez közel írható felületek kerültek kialakításra, melyek körül rövid megbeszélések, brainstorming tud kialakulni.
Az ebéd és kávészünetek eltöltéséhez az épület súlypontjában minden emeleten teraszkapcsolattal rendelkező, tágas és világos teakonyha helyezkedik el, amik a korábbi sötét, néhány m2-es konyhák után igazi közösségi találkozóhelyként szolgálnak. Ezek oldottabb hangulata, erőteljesebb színei a munkakörnyezetből való pillanatnyi kiszakadást és a feltöltődést szolgálják.


Okok, amiért a díjra érdemes

A funkcionális, környezettudatos szempontokat és dolgozói visszajelzéseket integrálva került kidolgozásra a designkoncepció, melynek alapja a már meglévő tematika újrafogalmazásával született.
A koncepciót több épületen és fázison keresztül megtartva, de folyamatosan fejlesztve tudtuk a projektet megvalósítani.
A tér flexibilitásának megtartása mellett emberléptékű iroda jött létre. Az épület geometriájának szigorát a belső elrendezés ellenpontozza, mely a projektteamek folyton alakuló összetételéből és az átrendezhetőségből fakadó változatosságra is reflektál a belsőépítészeti elemek játékos elhelyezésével.
Kiemelt szerepet kapott a tervezés során a munkavállalók komfortja: a tér akusztikája, a világítás szabályozhatósága és megfelelő zónázottsága, valamint a természetes fény és kilátás biztosítása, hogy mindenki élvezhesse a Graphisoft Park által nyújtott zöld környezet előnyeit. A kollaborációs és közösségi terek a szintek súlypontjaiba kerültek, hogy könnyen elérhetőek legyenek, segítve a kommunikációt, az együttdolgozást.
Az anyagválasztásnál az újrahasznosított és hosszú élettartamú/tartós anyagokat részesítettük előnyben, a design világításnál pedig a LED-es fényforrások dominálnak, ezzel is hozzájárulva a projekt környezettudatos céljainak megvalósulásához.
A példaértékű projekt megvalósítása során a kivitelezésért a FITOUT ZRT. felelt, garantálva ezzel a kialakítás magas színvonalú mérnöki minőségét.


Közreműködők

Projektmenedzsment

Arcadis/BlueWay

Irodabútoros

Árkossy Bútor Kft.

Blue Business Interior Kft.

D!sign Solutions Kft.

IBC Orbán Kft.

Office Art & Design Kft.

Kivitelezés

FITOUT Zrt.

Belsőépítész

MádiLáncos Studio Kft

Világítástechnika

Solinfo


Hozzászólások