Ericsson House

Képek



Cím: 1117, Budapest Magyar tudósok körútja 11

Átadás éve: 2018 Q2

Kialakított terület mérete: 24000 m²

Irodában dolgozók száma: 1800

Bérlő cég: Ericsson Magyarország


Rövid bemutatkozás

Az Ericsson Ház egy minden szempontból csúcsmodern székház és Kutatás-Fejlesztési Központ a Duna budai oldalán, az Infoparkban. Az irodaterülettel, közösségi terekkel, étteremmel, kávézóval, konferencia termekkel együtt létrehozott szellemi bázison találhatóak a hazai Ericsson K+F központjának fejlesztő laboratóriumai, valamint itt kapott helyet a cég budapesti technológiai inkubátorháza, az Ericsson One/Garázs is. A XXI. század elvárásainak megfelelő szintű megoldásokat felvonultató Duna-parti épület LEED Gold környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik, mind az öt környezeti kategóriában (környezeti szempontból előnyös elhelyezkedés, vízfelhasználás hatékonysága, energia és légkör, anyagok és anyagi eszközök, belső környezet minősége) fenntartható megoldásokkal épült.
Az Ericsson Ház egyik fő meghatározó eleme a nyitottság. Ez a szellemiség jelenik meg az épület építészeti alapkoncepciójában és napi működésében is. A kollégák közötti gyors interakcióik lehetőségét támogató kialakítás (kislétszámú és nagyobb befogadó képességű társas terek, gyors kommunikációt támogató mini tárgyalók, intenzív kooperációt elősegítő, kevés bútort tartalmazó ún. „scrum” szobák, konferencia központ, stb.) mellett segíti a szakmabeliekkel, diákokkal való találkozás lehetőségét is. Emellett zöld, belső és külső teraszok, a feltöltődődésre, kikapcsolódásra alkalmas rekreációs centrum, bicikli tároló, öltözők, zuhanyzók is várják az ericssonosokat. A világos, tágas és rugalmas munkakörnyezet kínálta előnyökhöz bónuszként kapcsolódik a Duna-part vonzó közelsége, valamint a modern, sportolásra, pihenésre és aktív kikapcsolódásra is alkalmas parkosított zöldkörnyezet (Kopaszi-gát, egyetemi kampusz, Tüskecsarnok, stb.).
Az Ericsson Házat, a svéd központú vállalat budapesti székházát, belső berendezését mindenben az Ericsson igényeire szabták. Tereiben az Ericsson hosszú évek alatt fejlesztett, különböző csoportokkal (HR, kutatók, ergonómiai szakemberek, stb.) közösen kialakított holisztikus Ericsson Workplace Design koncepciója jelenik meg a magyar igényekre szabva, azzal szerves egységben, de mégis egyedi módon.
Az emeletek szociális, együttműködő, a kommunikációt elősegítő térstruktúrái a 2 és 200 fő közötti csapatok munkavégzését segítik elő. Az adaptív csapatok különböző igényeihez illeszkedik a részben fix, részben változtatható íróasztalokkal berendezett irodai környezete, a megbeszélések helyszínének rugalmassága (foglalhatóság, átrendezhetőség, stand-up meetingek is). Itt az iroda falainak egy része is a kreativitás, a kétkeziség, a “craftmanship” ügyét szolgálja, azok rajzolhatóak, lemoshatóak és újraírjatóak összhangban az egyszerű térstruktúrával, az azt lehetővé tevő koncepcióval. Ugyanilyen gondolatiság mentén készült a földszinti “garázs/One”, az inkubációs központ is, ahol minden mozgatható és változtatható, és ahol forrasztani, vágni és szerelni lehet.
Az egyediség fokmérője a közösségi helyekben kiállított Ericsson kortárs gyűjtemény is, amelynek több mint félszáz darabja elgondolkodtató ellenpontot nyújt a reál innovációhoz.


Okok, amiért a díjra érdemes

Az Ericsson House a XXI. század innovációs szellemiségét, a technológia-tér-sktruktúra szerves szövetségét tükrözi. Budapest legszebb vonalán, a Duna mentén épült Ház belső kialakításában alepvető szempont volt a skandináv egyszerűség, a csúcsminőségű, hosszú távra tervezett bútorokkal kialakított szerény, levegős belsőépítészeti arculat. Ez a letisztult hozzáállás reflektál a high-tech eszközökkel dolgozó, jövőbemutató technológiákkal foglalkozó cég mindennapjaira.
Az Ericsson szlogenje a ‘The quest for easy’ . Ez a hitvallás tükröződik a belsőépítészeti koncepcióban is, törekedve az egyszerűsítésre, a fókuszáltságra, az értékekre, a minőségre, a környezettudatosságra és a hosszú távra való gondolkodásra. Az épület humán központú, világos sktruktúrái alázatosan szolgálják a csúcsminőséget, terei a kreatív munkavégzés és együttműködés keretét adják, lehetőséget teremtenek a technológiai világ gyors változásaira való rugalmasságnak. Az Ericsson Házban a design és a minőség szervesen kapcsolódik egybe, és olyan letisztult szövetet hoz létre, amelyet a beáradó napfény, a víz közelsége, a mindig változó arcú Duna határoz meg és ahol a természetesség az egyszerűséggel észrevétlenül fonódik egybe. Ezt a feltűnés nélküli és alázatos struktúrát oldják finoman a színek, amelyek nem tolakódóak, hanem finoman ellentpontoznak.

A világos, levegős szerkezet teret ad a beáradó napsütésnak, a nyitottágnak és a természetességnek.

A Duna közelsége, a víz, a folyó lágyan fodrozódó hullámainak motívuma finoman és több helyen bukkan föl a térben, visszafogottan, elegánsan reflektálva a víz közelségére, a dunai kapocsra. Az épület maximális természetes fénnyel rendelkezik; a napsütés, a víz, a fa, az üveg, a levegősség lágy struktúráival természetes egységet teremt. A belső átriumon keresztül - mint a Duna fodrózódó hullámai - befolyik a beltérbe a kültér és ez a természetes és szerves összekapcsolódás jelenik meg számos helyen az épületben - így a külső és a belső teraszok, valamint a földszint belső piazzájában is. Eme utóbbi mint egy belső város adja a magját az térszerkezetnek. A multifunkcionális földszint egy beltérbe álmodott kültér. Itt a felső világításnak, az üvegtetőnek, a lobby közepén álló, a szabad ég felé nyitott, a felhők felő nyújtozó fának és a beltéri nagy növénynek is köszönhetően finoman játszik egymással a kint-bent hangulata. A ház szíve olyan, mint egy élménytér, egy igazi piazza, ahol enni, inni, beszélgetni, vendéget várni lehet és amelyik olyan gyöngyszemekkel tarkítja a térszövetet, mint az egyszerre nyitott és zárt, az üvegkockába ültetett ‘Orangerie”, a ház nappalija.
Az emeletek közösségi tereinek, beszélgetősarkaiban, kávézóinak puhaságában, oldott hangulatuk kialakításában is finoman jelenik meg a Duna, a víz, a természet, valamint a közeli épületek karakteres motívumkincse. A tervezői koncepció egyik játékaként a folyóparti oldalon lévő terek és bútorok színvilága kékes-zöldes, míg a város felőli oldalon narancssárga és piros.

A belsőépítészeti munkákat a vállalat belső arculati kézikönyvének útmutatásai alapján a párizsi Studios Architecture tervezte meg, majd Demeter Nóra és munkatársai adaptálták a helyi viszonyokhoz. A közös munka ötvözi a svéd-know-t és a helyi igényeket. A végső kialakítás a tervezők és a Házat használó ericssonos munkavállalók közös, átgondolt eredménye.

BELSŐÉPÍTÉSZ:
Studios Architecture, Alexandra Villegas-Sanne
Demeter Design Stúdió: Demeter Nóra, Szabó Attila, Majorcsik Tímea, Fischer Gabriella

PROJECT MANAGER: Jones Lang LaSalle

FEJLESZTŐ: Wing Zrt.



Közreműködők

Belsőépítész

Demeter Design Stúdió

Studios Architecture

Fejlesztő

WING Zrt.


Hozzászólások