Ilyen lett a GE világszínvonalú pesti kampusza a Váci úton!

A GE eddig két épületben rendezkedett be a Váci Greens irodaparkban, de a harmadik irodaházat is hamarosan birtokba veszi, így valóságos kampusz formálódik. A C épületben több funkciót helyezett el a cégcsoport, ahol a belsőépítészeti tervezés és kialakítás a világ legnagyobb cégeinek látványos irodáival is bátran felveszi a versenyt.

A belga Atenor még a válság idején fogott bele egy spekulatív fejlesztésbe a Váci úton, azóta már három irodaépület is elkészült a Váci Greens-ben. Két irodaházat már birtokba vett a General Electric (GE), hamarosan a harmadikat is elfoglalják, így az irodapark ezen része a GE kampusza lesz. A cégcsoport több funkciót is telepített az épületekbe, van itt fejlesztő- és oktatási központ, laboratórium és a Global Operations üzletág budapesti központja, amely gyakorlatilag a nemzetközi cég egyik belső szolgáltató központjaként működik.

Ez a sokszínűség megjelenik a C épület hét szintjének – 16 ezer m2-ről beszélünk – belsőépítészeti kialakításában is. Olyan komplex munkáról és teljesítményről van szó, hogy röviden csupán felvillanthatunk néhány részletet. Mindenesetre a projektmenedzseri feladatokat ellátó Cushman & Wakefield (Csontos Aladár és Szekér Attila projektmenedzserek) előtt le a kalappal, hiszen közel másfél év alatt hihetetlenül szerteágazó tevékenységi köröket, munkamódszereket és igényeket kellett integrálni egy adott épületben, le kellett bonyolítani az egyes üzletágak költözését, miközben a tervezőknek és kivitelezőknek a cégcsoport filozófiáját, munkakultúráját és értékeit is láthatóvá kellett tenniük.

A földszinten található egy látványos étterem, egy laboratórium és később még kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Az épület első három emeleten dolgoznak azok a munkatársak, akik a vállalatcsoport Global Operations üzletágánál dolgoznak, míg a felső három szinten a Healthcare üzletág kapott elhelyezést (sales service központ és szoftverfejlesztők). A fejlesztők kreatívabb munkakörnyezetben dolgoznak, bár az alsó három szint szórakoztató zónáját és teázóit is bárhol el tudnánk képzelni, amelyek egyébként az irodapark környezettudatos, zöld elemeire és a parkra reflektálnak.

A nagymenő technológiai vállalatok kampuszainak hangulata érződik, ahogy körbejárunk a folyosókon. Mindenhol nyüzsgés, multikulturális sokszínűség, életerős és vidám hangulat, kreativitás és lendület. Eszünkbe juthat a Google dublini kampusza vagy a Facebook központja Kaliforniában, és még más high tech központok a Szilícium völgyben. A vitalitás és lendület igazán jó érzéssel tölt el minket, hiszen körbejárva az épületet, rögtön érződik, hogy a GE ezt komolyan gondolta, vagyis nem csak egy félperifériális régióban fekvő országban akart egy helyi irodát gründolni magának, hanem a cégcsoporton belül egy világszintű központot hozott létre, ide csoportosítva jelentős anyagi erőforrásokat és szellemi potenciált.

Izgalmas kihívás volt a belső tereket kialakítani, hiszen az irodaház durván egy nagy „E” betűre hasonlít, így a különböző épületszárnyak egyedi enteriőrökre adnak lehetőséget, amit a londoni TP Bennett – aki már az első épület belsőépítészetét is tervezte – nem is hagyott kiaknázatlanul. Elképesztő dizájn valósul meg egy-egy közösségi zónában, teázóban (teapoint), a fő közlekedő csatornára fűzött helyiségek láncolatában. De mégsem szaladt el a ló a tervezőkkel, hiszen ha már túl sok a színből, formából és ötletből, akkor megragadták a gyeplőt, és jönnek a visszafogottabb terek, amelyek a maguk stílusában és megvalósításukban abszolút funkcionálisak.

Az épület két liftmagja és a közte tekergő látványos csigalépcső mellett húzódik az épület fő ütőere, az „E” betű hosszú szára, az irodaház gerince, vagy ahogy ők hívják az utca (street). Itt találhatók a teázók (teapoint), amelyek egyszerre étkezők, informális tárgyalók, társalgók, nyomtatópontok, vagyis a már ismert közösségi zónákhoz képest is új koncepcióval állunk szemben, hiszen még több tevékenységi típusra adnak alkalmat a díszletek, bútorok. A csigalépcső pedig a három fejlesztő szintet köti össze a belső kommunikáció és együttműködés szimbólumaként, hiszen a kollaboráció az egyik legfontosabb érték.

Tematikusan vannak kialakítva a teapontok, amelyekből a fejlesztők által használt emeleteken hat darab található (pl. Budapest Bistro, Ruin Pub. Imagine Bar, Csárda). Ezek lehetnének bárhol, Manhattanben vagy egy amszterdami loftépületben, univerzálisan mindenki szeretné. A második emeleten még egy hatalmas szórakoztató zónát is kialakítottak műgyeppel borítva, mellette pedig egy óriási teázó található, ami megint csak szabadságérzetet, lazaságot, könnyedséget sugároz. Az egyik közösségi társalgó mellett az „utcai” falon egy idővonal kerül még kialakításra, ahol a diagnosztikai fejlesztéshez kapcsolódva a képalkotás történetét mutatják be, nem véletlenül Röntgen mellszobra is látható a lift előterében.

A fejlesztők szintjein ún. scrumokat hoztak létre, amelyek termékfejlesztésre specializálódott projektcsapatok. Ezeket a munkacsoportokat – az emeleten elszórva – nyitott projektzónákban helyezték el, ahol a társalgó-egyterű iroda fókuszszobákkal és tárgyalókkal egészül ki. Vagyis kicsit úgy tűnik, mintha egy-egy közösséget alkotnának. Ilyen értelemben hasonlítanak az innovációs laborokra, ahol kreatív tereket formálnak a fejlesztőknek. A scrumok némileg eltérő identitással (színhasználat és formavilág) is rendelkeznek, egyfajta kávéházi hangulatot érzékelhetünk, ahogy körbejárjuk a területet, mintha egy olasz kisvárosban a szűk utcácskákban kanyarognánk, mindenhol zajlik az élet. Mindenütt írható táblák tűnnek fel, padlótól a mennyezetig teleírva, sőt, egy start-up szobát is kialakítottak, ahol külsős tehetségek is dolgozhatnak. A sokszínű és ergonomikus bútorokat a Haworth Hungary biztosította, a szőnyegezés szakértője pedig a Decor Floor volt.

Az alsó három emeleten – bár az utcazónában szintén a kreatív közösségi terek dominálnak – azért kevésbé spontán az alaprajzi elrendezés, hiszen a nagyteres koncepció uralkodik, ahol számos munkaállomást helyeztek el, miközben az asztalok között és mellett kollaborációs szigetek oldják az egyhangúságot. A tárgyalók olyan városokról kapták a neveiket, ahol a cégcsoport irodát tart fenn, így találkozhatunk Kairó, Dubaj vagy éppen Algír nevével. A közlekedők falait az adott városokat stilizáltan ábrázoló hatalmas fali poszterek borítják. Minden szinten törekedtek arra, hogy a munkaasztalok az ablakok közelébe kerüljenek, így a természetes fényt maximálisan kihasználják. A speciális IT cafe is folyamatosan működik, és olyan problémákkal kereshetik fel a munkatársak, amelyek maximum negyedóra alatt megoldhatók. Mindezek mellett számos teraszt használhatnak a dolgozók, amelyek még barátságosabbá és organikusabbá teszik a munkahelyet.

A GE kampusz evolúciója párhuzamba állítható a Váci Greens fejlődésével, kiépülésével, ahogy kibontakozik a szemünk előtt az irodapark, ugyanúgy formálódik a General Electric egyes üzletágainak budapesti központja. Jelenleg 26 ezer négyzetmétert foglaltak el két épületben, de már a harmadik irodaház kialakítása is folyamatban van, ahol a remények szerint folytatódik a világszínvonalú térkialakítás és belsőépítészeti koncepció. A Váci úton egy igazi Y-generációs kampusz fejlődik, egy igazi zöld oázis.


Hozzászólások