Bemutatjuk az Év Irodáját! Itt dolgoznak a navigáció mesterei!

A Szépvölgyi úton választott magának új cégközpontot az iGO Navigáció fejlesztőjeként ismert NNG Kft., ahol kétszer négy szinten 6300 négyzetméteren rendezkedtek be. A MádiLáncos Studio közreműködésével kialakított irodaterek mindenesetre meghozták a sikert, hiszen elnyerték az iroda.hu szervezésében kiírt Az Év Irodája 2012 versenyt. Lássuk a győztest!

Egy új iroda kialakításánál nem mindegy, hogy 200 vagy 4000 négyzetmétert alakítanak ki, hiszen egy jóval kisebb irodaterületen szabadabban szárnyalhat a fantázia, a belsőépítészek, lakberendezők és irodabútorosok igazán elengedhetik magukat, persze a büdzsétől függően, míg egy több ezer négyzetméteres irodában nem lehet minden sarokban dizájnfesztivál-győztes bútor avagy egyedi tervezésű posztmodern festmény, netán szobor. Ráadásul esetünkben közel 400 munkatársnak kellett inspiráló, emberközpontú munkateret alkotni.

A nagyobb területek kialakításakor, mint az NNG székháza esetében is, az átfogó koncepció a lelke mindennek, vagyis egy jól kitalált vezérfonal mentén formálódjon az iroda (székház) belső tere, alaprajzi elrendezése, stílusa, valamint a munka- és a közösségi helyiségek megfelelő egyensúlya. A belső terekben egyébként az NNG arculata lépten-nyomon visszaköszön: az iroda eligazító rendszere a cég navigációjából jól ismert POI ikonjait és narancssárga csíkot felhasználva és továbbgondolva alakult ki. Ráadásul fokozottan ügyeltek arra, hogy a munkatársak is sajátjuknak érezzék a cégközpontot, ezért például a liftekben térképek jelzik, hogy ki hol jár éppen, vagy a szobákban egyedileg rendelhettek díszítő matricákat. Az igazán kollegiális jó hangulatot jelzi, hogy a vezetőség irodái sem lebegnek a "pór nép" irodái felett, puritán belső jellemzi ezeket a szobákat is.A recepció tömbje szépen megformált, a háttérben a falon egy világváros sziluettje felhőkarcolókkal. Jobbra és balra is elhagyhatjuk az előteret, hogy az irodaház emeletei felé vegyük az irányt. A liftben találkozhatunk a már említett térképekkel. Miután kiszállunk valahányadik emeleten, rögtön szembeötlő, hogy nem egy végtelenbe tartó, kissé kafkai utánérzésekkel megáldott folyosón haladunk a semmibe, hanem nagystílűen a közlekedőn csavartak egyet szó szerint, hiszen egy hullámot képez a korridor. Persze így meg az lehet az érzésünk, hogy el vagyunk veszve, nem látjuk magunk előtt a perspektívát. De hát kinek a pap, kinek a papné. Nem lehet mindenki kedvére tenni.A folyosókat, közlekedőket különböző funkciójú helyiségek osztják kisebb egységekre. Középtájban például egy laza pihenőre bukkanunk minimalista bútorokkal. Mivel kreatív munka folyik, ezért nagyon fontos, hogy a munkatársak minél több informális beszélgetésen vehessenek részt, vagyis spontán brainstormingok alakulhassanak ki. Ehhez pedig kisebb-nagyobb közösségi helyiségekre van szükség. Itt is, ott is felbukkant egy-egy tárgyaló, amelyek fantázianeveket is kaptak, így ez a térkép mellett szintén a munkatársak számára jelent fogódzót és eligazítást. A tárgyalók jelentős részében a nevük alapján már egy sziluett fotó is díszeleg, bár még a befejezés késik ez ügyben. A konferenciaterem pedig meglehetősen nagystílű helyiség, ami nem is csoda, hiszen a cég a nagy nemzetközi autógyártó vállalatokkal ápol napi munkakapcsolatot.

Az étkező neonzöldes padlóborítása szintén feldobja a hangulatot, de ha valakinek ez is kevés lenne, akkor egy kis beugróban két "zero gravity" masszázsszék várja a programozókat. Aztán ott van a sportszoba asztali csocsóval és persze célba is lehet dobni. A cég támogatja a kerékpáros munkába járást: az épület garázsszintjén egy kör alakú biciklitárolót alakítottak ki, amelyhez szervizsarok, kényelmes öltöző és zuhanyzóblokk társul. Egyébként az ergonómia ott "figyel" mindenütt, bár ez már szinte természetes. Szóval összességében azt érezhetjük, hogy a tulajdonosok fokozottan odafigyelnek az inspiratív munkakörnyezet alakítására, valóban közösségformáló ereje van az NNG székházának, a hatalmas méretek ellenére sem veszünk el reménytelenül. Bár itt nem árt ha értünk a programozáshoz is. Kicsit nagyon.
Hozzászólások