A LeasePlan újjávarázsolt irodájában jártunk a Dorottya Udvarban

A LeasePlan tíz éve bérel irodát a Dorottya Udvarban, és a szerződéshosszabbításukat egybekötötték a munkahelyük újratervezésével és felújításával. Az eredmény önmagáért beszél.

A hazai és a nemzetközi flotta- és gépjármű-kezelési piacon tevékenykedő LeasePlan Hungária Zrt. a Dorottya Udvarban bérel mintegy 1600 négyzetméteres irodát csaknem tíz éve. Már a helyszín is fantasztikus, hiszen az épületegyüttes azon régi ipari műemlék jellegű ingatlanok iskolapéldája, amely nem tűnt el a színről, hanem funkcióváltáson ment keresztül, és most irodaházként funkcionál. A LeasePlan a nemrég meghosszabbított szerződésével párhuzamosan a MádiLáncos Studio tervei alapján és a FITOUT Zrt. kivitelezése mellett újratervezte és felújította a munkahelyét. Igazi logisztikai bravúr volt a 12 hetes kialakítási folyamat (projektmenedzsment: CBRE), hiszen eközben a bérbeadó egy kisebb csereingatlant biztosított, vagyis ez idő alatt sem szünetelt az üzleti tevékenység.

Az iroda is unikális a maga nemében, és ezt nem közhelynek szánjuk, hanem valóban, amint belépünk – és feltárul előttünk a fogadó tér, jobbra pedig a kávézó –, rögtön megérint minket a tér szabadsága, a szellős elrendezés, vagyis bőven van hely mindennek. Ez pedig nagy érték, hiszen a legújabb trendek alapján mindenütt a költséghatékonyság dívik, minél kisebb irodákban minél több funkciót elhelyezni. Itt azonban a felújítás során nem esett „áldozatul” egyetlen négyzetméter sem, így világosan kirajzolódnak az egyes funkciók (közösségi zónák és munkaállomások). A tudatosság a letisztult dizájnban is megnyilvánul, hiszen az uralkodó narancs és szürke logó színek határozzák meg az atmoszférát, miközben a precíz elrendezés és a funkcionalitás igényes kialakítással és formagazdag bútorokkal egészül ki. A BePRO készítette az üvegfelületek grafikáját, dekorálását, illetve a recepciós pulton a logo fűződik a nevükhöz.

A már említett előtérbe tolt kávézót mind az alkalmazottak, mind az idelátogató ügyfelek egyaránt használják, így anélkül lehet hatékony kommunikációt folytatni a látogatókkal, hogy az iroda hátsó zónáiban található munkaállomások „intimitását” megtörnék. A kávézó kiszolgáló pultja és asztalsora rézsút fut a recepció felé, amúgy is jellemző, hogy a már említett mérnöki precizitást kissé rézsút haladó vonalakkal ellensúlyozzák, így a szigorú elrendezést tudatosan oldják.

A kávézón túl található a jog és a HR iroda, valamint a nagy tárgyaló, utóbbi összenyitható a kávézóval, így a céges rendezvényeken kényelmesen elfér a 95 munkatárs. A recepció mögött az üvegből készült postázó térelválasztóként az iroda belső tereit különíti el. Innen indul a közlekedő, amelyre felfűzve balra és jobbra található az étkező-konyha, a már említett nagy tárgyaló, valamint további kisebb tárgyalók, fókuszfülkék, illetve bal oldalon nyílik a vezérigazgató irodája, majd az open space – a dolgozói zóna –, amely U alakban veszi körbe a közlekedőt. Munkacsoportok alapján alakították ki az ültetési rendet, ahol az ergonómiát és kényelmet a dolgozók által is tesztelt és kiválasztott Steelcase székek biztosítják. A pénzügy és az IT például a hátsó traktusban kapott helyet, így csendesebb zónában dolgozhatnak, míg az egyik fülesfotelekkel berendezett, nem hagyományos tárgyalóban hamarosan egy könyvtárat is ki fognak alakítani.

Az újratervezés során fontos tényező volt, hogy egyrészt megnöveljék a tárgyaló és telefonálásra alkalmas helyiségek számát és kapacitását, másrészt a vezető-beosztott kapcsolattartás több teret kapjon. Ennek érdekében közösségi, tárgyaló szigeteket alakítottak ki, valamint hangszigetelt, nyitott fókuszszobákat, sőt, egy Bene-féle Toguna tárgyalósziget is várja a munkatársakat. A koncepció alapján a közösségi zónákat nem különítették el élesen a munkaállomásoktól, hanem inkább azok köré szervezték, így nem kell nagy távolságokat megtenni, ha egy kolléga egy ügyféllel szeretne eszmecserét folytatni.

A transzparencia hangsúlyos szerepet kapott, a hatalmas tér üdítő látványa így érvényesülhet hatékonyan, csupán üvegfalak szeparálják az egyes helyiségeket. Az öltözőszekrények is a térelválasztó elemek részei, így szinte fel sem tűnik a jelenlétük, vagyis semmi sem bontja meg azt a szabadságérzetet, amit a nagyteres koncepció kínál. A Dorottya Udvar nagyszerű loftos értékeit, amelyek már önmagukban a frissességet és a tágasságot képviselik, sikerült a belső terekben is megőrizni, amely újabb tíz év eredményességét vetíti előre.

Az Év Irodája 41 jelöltjére január 22-éig szavazhatunk azevirodaja.hu oldalon.


Hozzászólások