A BudaWest lett Az Év Legzöldebb Irodaháza

Az iroda.hu csoport által szervezett "Az Év Irodája" verseny "Az Év Legzöldebb Irodaháza" kategóriáját a szakmai zsűri értékelése alapján a BudaWest Irodaház nyerte. Interjú Barta Zsomborral (HuGBC alelnökével), a szakmai zsűri tagjával.

- Az Év Legzöldebb Irodaháza? kategóriában az értékelés során milyen tényezőket vett figyelembe a zsakmai zsűri?

- Holisztikus szemlélet módot, illetve szakmai értékelési szempontokat állítottunk fel, amelyek azonban nem kizárólag a nemzetközi értékelő rendszerek által is támasztott szempontokat követték. Fontos volt számunkra az innovatív és környezetbarát épületgépészeti és gépészeti megoldások, az egészséges és káros anyagoktól mentes belső környezet, valamint az egyéni szabályozhatóság. Továbbá az alternatív közlekedési eszközökkel való megközelíthetőséget és a jó tömegközlekedési elérhetőséget is díjaztuk. A szempontrendszerünkben szerepelt a területökológia értékelése és az esetlegesen elért nemzetközi tanúsítások eredménye is.

- Egyáltalán milyen kritériumok alapján lehet egy irodaházat zöld irodaháznak nevezni?

- A holisztikus szempontokat kell elsődlegesen figyelembe venni. Rengeteg kategória, szempont alapján lehet egy irodaházat környezetbarátnak, fenntarthatónak nevezni. Nemcsak az épített elemekre kell itt gondolni, hanem szinte fontosabb az, hogy környezetbarát módon használják és üzemeltessék az épületet.

- A BudaWest Irodaház mivel érdemelte ki az első helyet? Miben volt jobb a többieknél?

- A szempontrendszerünkben megfogalmazott kritériumok tekintetében jól szerepelt a ház. Nemcsak az innovatív gépészeti megoldásokat hangsúlyoznám ki, de a biciklis megközelíthetőség és bicikliseknek fenntartott öltözők, zuhanyzók is említésre méltóak. A ház ezen felül megkapta a zöld üzemeltetésre vonatkozó BREEAM In-Use minősítést is, tehát itt érvényesül a második válaszomban írt kritérium, mégpedig az, hogy egy jó háznak az üzemeltetésére is ügyelni kell.

- Milyen tendenciákat figyelhettünk meg a pályázók kapcsán, amelyek az elmúlt években jelentek meg markánsan az irodapiacon?

- Markáns változás az, hogy mindegyik ház már rendelkezett valamilyen nemzetközi minősítéssel is. Mindenképpen elmondható, hogy manapság egy A+ kategóriás háztól elvárják mind a befektetők, mind a bérlők azt, hogy rendelkezzen valamilyen minősítéssel. Talán pár évvel ezelőtt még megmosolyogták sokan azokat, akik a fenntartható és környezetbarát épületek mellett érveltek, manapság azonban nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy ezek a tények már nem kerülhetőek meg. Az új minőség egyben azt is jelenti a piacon, hogy az környezetbarát és fenntartható. Természetesen fontos feladatunk, hogy az esetleges fekete bárányokat kiszűrjük a piacról és a ténylegesen fenntartható megoldásokat díjazzuk. Az iroda.hu verseny is ezt a folyamatot segíti, a díjakkal mi is szeretnénk a piac felé az átláthatóságot, a transzparenciát növelni.


Hozzászólások